Su Sümbülleri Kadınlara Umut, Doğaya Nefes Oldu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Hatay’da çevreyi koruyan ve kadın istihdamını güçlendiren örnek bir sosyal dönüşüm projesi hayata geçirildi. TÜRSİYEV Vakfı tarafından yürütülen “Hatay’ın Mavi Dönüşümü” projesi kapsamında, Asi Nehri ve Kırıkhan Gölbaşı Gölü’nü istila eden su sümbülleri toplanarak hem ekosistem rehabilitasyonu sağlanıyor hem de bu bitkiler ekonomik değere dönüştürülüyor.

TÜRSİYEV Vakfı’nın kurucuları Aylin Uçkunkaya ve Operatör Doktor Evrim Uçkunkaya öncülüğünde yürütülen proje, 1,5 yıllık titiz bir hazırlık sürecinin ardından uluslararası fonlar, yerel yönetimler ve akademik kurumların iş birliğiyle uygulamaya konuldu.
“Birlikte Başarma” Modeli
Projenin en dikkat çeken yanı, kamu, akademi ve sivil toplum örgütlerinin güç birliği yaptığı çok paydaşlı yapısıdır. TÜRSİYEV Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Uçkunkaya, projeyi şöyle özetliyor: “Bu sadece bir temizlik operasyonu değil; yerel yönetim, akademi ve sivil toplumun kenetlendiği bir ‘birlikte başarma’ modelidir.”
Proje, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’ün vizyonu ve destekleriyle önemli bir ivme kazandı. HBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ceren Yavuzyılmaz ve ekibinin sahadaki yoğun emeği, projenin her aşamasında belirleyici oldu. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Vali Yardımcısı Resul Yıldırım, HBB Genel Sekreter Yardımcısı Uğur Kandemir, Kırıkhan Kaymakamlığı, Kırıkhan Belediyesi ve ilgili birimlerin katkılarıyla proje hızla ilerliyor.

Kadınlar İçin Yeni Bir Üretim Alanı
Toplanan su sümbülleri, kadınların elinde katma değerli ürünlere dönüştürülüyor. HBB Dış İlişkiler Daire Başkanlığı ile imzalanan protokol, projenin kurumsal altyapısını güçlendirdi. Daire Başkanı Muhammet Anıl Mutta ve ekibinin sağladığı destekle kurulan Su Sümbülü İşleme ve Eğitim Merkezi, kadınların geleceğine yatırım yapıyor. Eğitimler, Halk Eğitim’in ötesine taşınarak “HAKİM Projesi (Hatay Kadın Girişimci Merkezi)” çatısı altında daha profesyonel bir yapıya kavuşturuldu. Ayrıca Tesisin kurulum aşamasında teknik ve çizim desteği veren Dr. Öğr. Üyesi Aysel Ulus ve Prof. Dr. Mustafa Kemal Sangün, projenin akademik omurgasına önemli katkılar sunmuştur.

Bilimsel Destek ve Döngüsel Ekonomi
Ayrıca projeye akademik vizyon katan ve kurumsal desteklerini esirgemeyen Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersin Can ve Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Ertekin’in akademik desteğiyle su sümbüllerinden hayvan yemi ve organik gübre üretimi çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Öte yandan proje, DASIFED ile yeni bir iş birliğine imza attı. Bu kapsamda su sümbülü yağından kozmetik ürünler üretilmesi planlanıyor. Böylece sıfır atık hedefiyle tam anlamıyla döngüsel bir ekonomi modeli oluşturuluyor.
Hatay’ın Doğasından Umuda Uzanan Yol
Proje Teknik Koordinatörü Halit Karagülle’nin sahadaki titiz koordinasyonu sayesinde, Asi Nehri ve Kırıkhan Gölbaşı Gölü’nü tehdit eden istilacı su sümbülleri bugün Hataylı kadınların elinde sanata, zanaata ve ekonomik değere dönüşüyor.
“Hatay’ın Mavi Dönüşümü” projesi, çevre koruma, kadın istihdamı ve sosyal girişimciliği bir araya getirerek Hatay’a örnek bir dayanışma ve sürdürülebilirlik modeli sunuyor.
______________
TÜRSİYEV Vakfı Instagram: tursiyev.vakfi Web: www.tursiyev.org

İlgili Haberler

Puan Durumu