Rasim Can:”Doğu Anadolu Fay Zonunda hareketlilik devam ediyor.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

 

Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilcisi Rasim Can son günlerde yaşanan depremler ile ilgili yaptığı açıklamasında:”Doğu Anadolu Fay Zonunda hareketlilik devam ediyor. Son bir hafta içinde Kahramanmaraş İli Tevekkeli  ilçesi ve Hatay İlimizin Hassa İlçesinde olan depremler Doğu Anadolu Fay Zonunda olmuştur. Bu depremler bir uyarı depremleri olduğu, 300 yıldan fazla bir zamandır suskun olan ve enerji depolayan bu fay zonunda olası büyük yıkıcı depremin habercisi olduğu diyebiliriz. Doğu Anadolu zonunda merkez üssü Elazığ Sivrice ilçesinde 6.8 büyüklükte, 24 ocak 2020 tarihinde 41 kişi hayatını yitirdiği 1607 kişinin yaralandığı, bu depremden sonra merkez üssü Malatyanın Pötürge ilçesinde 5.2 büyüklüğünde deprem olmuştu. Bu bölgede çalışma yapan Deprem Uzmanı Jeoloji Profesörü Naci Görür Hocamız Malatya ve Elazığ depremlerinden sonra deprem tehlikesi Kahramanmaraş ve Hatay illerine dikkat çekmişti. Son bir hafta içinde hem Kahramanmaraş’ ta ve Hatay ilimizin Hassa ilçesinde olan her iki deprem Doğu Anadolu Fay Zonunda olduğundan, Deprem uzmanları hocalarımızı doğrulamaktadır. Biz Hatay jeoloji Mühendisleri Odası olarak aynı görüşü paylaşıyor ve doğru buluyoruz.

Dünyanın en etkin deprem kuşaklarından Alp-Himalaya Deprem Kuşağı içinde bulunan ülkemiz deprem bölgeleri haritasına göre yurdumuzun %92 ‘sinin deprem bölgeleri içerisinde yer aldığı, ülke nüfusumuzun %95’i,büyük sanayi merkezlerimizin %98’i, barajlarımızın %93’ü deprem tehlikesi altında olduğu gösterilmektedir.

Hatay ilimizin tümü birinci derece deprem kuşağı içinde olduğu ve ilimizin değişik bölgelerinden geçen üç ana fay zonu ile kesildiği, bu fayların birincisi Doğu Anadolu Fay Zonu, ikincisi Ölü Deniz Fay Zonu ve üçüncüsü Kıbrıs Dalma Batma zonuna bağlanan Antakya-Samandağ Kıbrıs Fay zonu olduğu ve bu faylar Hatay İlimizde kesiştiği bilinmektedir. Bu faylardan herhangi birinin hareket etmesi halinde ilimizin tümünü olumsuz yönde etkileyeceğini, Akdenizde Fayın kırılması halinde sahillerimizde Tsunami  yaratabileceğini bütün deprem Yerbilimci Uzman Hocalarımız ve Odamız olarak bu deprem gerçeğini dile getirip gündemde tutmaya çalışıyoruz.

Bizi bekleyen bu deprem tehlikesi zamanı belli olmayan ama her ana olabilecekmiş gibi deprem gerçeğini kabullenip önlem almamız gerekmektedir.

Hatay jeoloji Mühendisleri Odası Yönetimi olarak; tüm Yerel Yönetimleri, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Yapı Denetimleri, deprem konusunda ilişkisi olan tüm Mühendislik Disiplinlerini ve halkımızı deprem konusunda daha duyarlı olmaya ve önlem almaya çağırıyoruz.

Alınacak önlemler;

-Fay Yasası acilen çıkarılmalı,

-Toplanma yerleri oluşturulmalı,

-Zemin bina ( yapı ) ilişkisine önem verilmeli,

-Zayıf zeminler üzerinde yapılan eski yapılar ve deniz kumu ile yapılan depreme dayanıksız yapılar yıkılmalı, yerine depreme dayanıklı binalar inşa edilmeli,

-Yapılan yapıların deprem yönetmeliğine uygun ve sıkı denetim altında olmalı,

-Kentsel dönüşüm bina bazında değil bölgesel olarak yapılmalı

-Halkı deprem konusunda eğitmeli ve bu eğitim ilkokuldan başlatılmalıdır.

Son sözüm; Deprem bir doğa olayıdır. Doğa olayını doğal afete dönüştüren bizleriz. Deprem gerçeğini kabullenip önlem almamız halinde deprem zararlarını en aza indirgemiş oluruz.

Deprem öldürmez ihmal öldürür diyorum.”dedi.

 

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu