ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI YERİNE MADEN İÇİN, YİYİN…

Selda Asker
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Efsaneye göre Homeros, bir zeytin ağacının gölgesinde oturur. Zeytin ağacı dile gelir ve Homeros’un kulağına şöyle fısıldar.
«Herkese aitim ve kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım ve sen gittikten sonra da burada olacağım.»
Sene 2014 ve yine bir yönetmelik değişikliğiyle Yırca’da bir kaç saat içinde 6000 tane zeytin ağacı katledildi. Hiçbirimiz henüz bu olayı unutmadık, unutamayız. Davalar sonuçlanmadan katledilen zeytinliklerin yerine çorak bir alan yaratıldı. Binlerce kişi yeniden zeytin fidanları dikmeye, yeşertmeye çalıştı Yırca’yı.
İklim değişikliği, ekolojik yıkım, kuraklık, açlık kapımızdan içeri girmişken , Yönetmelik değişikliği ile zeytinliklerde maden ocağı açılmasına izin verildi. Maden Yönetmeliği’nin “tarım arazilerinde madencilik faaliyetlerini” düzenleyen maddesine ekleme yapıldı. Buna göre, “ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması” durumunda zeytinlikte madenciliğe izin verilecek. Madencilik yapan firmanın “faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi” yeterli olacak.
Bu nasıl bir akıl tutulması, bu nasıl bir katliam yönetmeliği! Bu kararı verirken siz hiç bir maden sahasını yakından gördünüz mü ? Oradaki toprağı, dağı,taşları,üzerindeki bitki örtüsünü, Ekolojik yapıyı ve bölgenin ekosistemi, su kaynaklarını nasıl tahrip ettiği hakkında bir fikriniz var mı? Milyonlarca yılda oluşan toprağı üzerinde endemik bitkiler barındıran bitki örtüsünü yok ettikten sonra faaliyet bitiminde nasıl rehabilite edeceksiniz? Kamyon kamyon moloz döküp üzerini toprakla kapatarak mı? Su kaynaklarını, verimli tarım arazisini yok ettikten sonra zeytini nasıl yetiştireceksiniz?
İnsan elinde olanı kaybetmeden bilmez değerini. Biz elimizdekileri teker teker kaybediyoruz, o kadar kanıksamışız ki bir şey olmaz lafına. Doğanın toprağın bize cömertçe verdiklerini bizim yüzümüzden bir anda kaybedebileceğimizi düşünemiyoruz. Kimse doğadan üstün değildir. İnsan, doğadan öğrenir hayatı ve ancak doğa yaşatır insanı. Anadolu zeytindir. Yağından, meyvesinden, yaprağından her şeyinden faydalanabilirsiniz yüzlerce yıl bir zeytin ağacının. Karşılık beklemeden sadece şifa verir size zeytin ağacı. Beton her yerde var.Ama işte bu doğal zenginlik arayın ki bulun, yok!
Şimdi zeytin ağacının sesi olma zamanı. Zeytin ağaçları için direnme zamanı. Yaşadığı alana, toprağa, insana, hayvana can verendir zeytin ağacı! Bu yönetmelik değişikliği ile zeytin ağaçlarının ölüm fermanına birlikte dur demeliyiz.
Unutmayın zeytin madenden daha değerlidir.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu