YAZ AYLARINDA KULAK SORUNLARI ARTIYOR!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Yaz mevsiminin sıcak günlerinde serinlemek için havuz ve denizde uzun vakitler geçirmek, kulak enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Kulağa su kaçması ve buna bağlı tıkanmalar ile orta kulak iltihapları, bu sorunların önemli bir bölümünü oluşturuyor. Genellikle kulak kanalı kaynaklı bu problemler erken müdahale edildiğinde kalıcı bir hasar yaratmaksızın tedavi edilebiliyor. Kronik kulak hastalıkları olan ya da basınç problemleri olan kişilerin özellikle yaz aylarında dikkatli olmaları gerekiyor.

Yaz ayları ile birlikte özellikle dış kulak yolu iltihapları sıklığı belirgin bir artış göstermektedir. Bunun en önemli nedeni sık duş alma, havuz ve denizde uzun süreler geçirmektir. Dış kulak yolu rahat havalanamayan dar yapısıyla, ıslanma ve sonrasında da tam olarak kurumayıp nemli kaldığında enfeksiyona yatkın hale gelir. Nemli olan ve kurulanmayan bu bölgede iltihap gelişebilir.  Dış kulak enfeksiyonlarının en önemli erken dönem belirtisi kulakta hafif olarak başlayan kaşıntılardır. Sonrasında hatta saatler içinde dış kulak yolunda şişme, akıntı, tıkanma, duymada azalma ve çok şiddetli ağrı gelişir. Yarattığı ağrı nedeniyle geceleri uyku düzenini bozan bu rahatsızlık aynı zamanda işitme kaybına da neden olabiliyor.

Dış kulak enfeksiyonunun başlangıç evresinde yaşanan kulak tıkanıklığı ve hafif ağrıyı geçirmek için kişiler kulak çöpü kullanabiliyor. Henüz iltihabi sürecin başlangıcında yapılan bu hata, tablonun çok daha hızlı ilerlemesine neden olabiliyor. Bu evrede kulağın asla kurcalanmaması, yıkamaya çalışılmaması ve ilk fırsatta bir KBB uzmanına başvurulması gerekiyor. Hastalık her yaştan insanı etkilemekle birlikte özellikle diyabet sorunu olanları tehdit ediyor. Bu kişilerin, dış kulak yolunun yapısı ve salgıların cinsinin değişmesinden dolayı daha dikkat etmeleri gerekiyor. Uzun süren ve tedavi edilmeyen kulak enfeksiyonları kalıcı işitme kaybına sebep olabiliyor.

Yaz aylarında kulak sağlığını korumak için;

-Havuz veya deniz sonrası kulağınızın dış bölümünü temiz bir peçete veya kağıt mendille kurulayın ve kesinlikle nemli bırakmayın. Bu temizleme işlemi sırasında kulağınızı çok karıştırmayın. Bu işlem dış kulak yoluna hasar verebilir.

-Temizliğinden emin olunan havuz veya denizi tercih edin, kirli olduğunu düşündüğünüz suya girmeyin.

-Özellikle havuza girerken silikon kulak tıkaçları ya da sıkı boneler kullanın. İşitme merkezlerinde kişiye özel yapılan su tıkaçlarından kullanabilirsiniz.

-Kulakta tıkanıklık gibi durumlarda kesinlikle kulak çöpü kullanmayın.

 

Peki işitme cihazı kullanan bireylerin yaz aylarında dikkat etmeleri gereken şeyler nelerdir?

Yaz aylarında yaptığımız   aktivitelerle birlikte işitme cihazlarının maruz kaldığı nem, kir ve toz can sıkıcı sonuçlara yol açabilir.
İşitme cihazınızın daha uzun ömürlü olması ve işitmenizin kesintiye uğramaması için;

– Güneş kremi, sinek kovucu, saç spreyi kullanırken işitme cihazınıza gelmemesine dikkat edin, bunlar mikrofonu ve filtreyi tıkayabilir.
– Cihazınızı araba gibi çok sıcak olabilen kapalı yerlerde bırakmayın.
– Yüzmeden önce cihazınızı kutusuna, kutuyu da güneş görmeyen bir yere koyun. Yüzdükten sonra başınızı ve kulağınızın çevresini iyice kurulayın.
– Cihazınızın terden ıslandığını hissederseniz, peçeteyle kurulayın. Kurutmak için saç kurutma makinesi kullanmayın.
– Cihazınızın bakım ve kontrollerini kış aylarına göre daha sık yaptırın.

Sorularınız için; ody.deryabaklaci@gmail.com mail adresi ile iletişime geçebilir, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi karşısındaki Hatay Akgün İşitme Merkezi’nde beni ziyaret edebilirsiniz

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu