STRES ve STRES YÖNETİMİ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Kişinin bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanmasıyla ortaya çıkan gerginlik durumuna STRES denir.

Stres günlük yaşamın kaçınılmaz bir gerçeğidir. Stres uyum sağlamamızı gerektiren herhangi bir değişikliktir. Bu değişiklik fiziksel bir yaralanma gibi olumsuz bir durum da olabilir; aşık olmak ya da çok istediğimiz bir başarıya ulaşmak gibi son derece olumlu bir olay da olabilir. Bir olayı yorumlamak o olayın hayatınızdaki etkisini belirler.

Stres genellikle olumsuz bir şey olarak düşünülür. Aşırı stres, insanı iş göremeyecek bir duruma getirip, ciddi sorunlar da yaratabilir. Ancak stresin olumlu bir yanı da vardır. Herkes için değişebilen ama belirli dozda stres, varoluşun olumlu bir özelliğidir ve etkili bir işleyiş için gereklidir. Olumlu ve olumsuz stres arasındaki farklılık, kişinin stres oluşturucu olay ya da ortamı nasıl algıladığına ve onunla nasıl başa çıktığına bağlıdır.

 

 

STRESİN BAZI BELİRTİLERİ ŞUNLARDIR;

Rahatsız uyku ,Sürekli yorgunluk ,Sürekli kaygı ,Alkol kullanımında artma Aşırı sigara içme ,Aşırı yemek ,Sinirlilik ,Mide bulantısı, Bayılmalar ,Nedensiz terlemeler ,Uykusuzluk ,Tırnak yeme ,Nedensiz ağlamalar, Baş ağrıları ,Hazımsızlık ,İştahsızlık

 

Stresin kısa dönem etkileri: Kalp atış hızında artış, kan basıncında artış, endişe, karamsarlık, kızgınlık, unutkanlık, dikkati toplayamama.

Stresin uzun dönem etkileri: Kronik hastalıklar (baş ağrısı, kalp hastalığı), depresyon, fobiler, kişilik değişikliği, ruhsal hastalıklar, düşünce ve hafıza kusurları, uyku bozukluklarıdır. Sonuçta; üretkenliğin azalması, zevk alamama, yakın ilişkilerden uzaklaşma ortaya çıkar.

STRESLE BAŞETMEK İÇİN;

1 Stres belirtilerini ilk uyarılar olarak görün, olumlu yaklaşın. Strese neden olan faktörleri belirleyin ve bunları halletmek için harekete geçin. Surat asıp, kara kara düşünmektense bir şeyler yapmakta yarar vardır. Yürüyüşe çıkın, egzersiz yapın. Gülümseyin ve şen bir tepki gösterin.

2 Yalnızlıktan kaçının. Başkalarıyla iletişim kurmaya çalışın. Duygularınızı gizlemeyin. Öfkenizi ya da kırgınlığınızı dışa vurmanın yollarını arayın. Bir arkadaşla ya da eşle dertleşmek de yararlı olabilir.

3 Değiştirilebilecek şeyleri elinizden geldiğince değiştirmeye çalışın. Bazı durumları da kabul edecek cesareti gösterin, Ve bu iki durum arasındaki farkı da görün.

4 Başınızdan geçmiş olan kötü deneyimlerden yararlanmayı bilin. Böylece eskiyi artıya çevirmiş olursunuz. Örneğin sizin acı çektiğiniz konularda, başkalarına destek olun.

5 Şu anı düşünün. Geçmiş olayları ya da ileride olacakları yaşamaktan kaçının. Halinize şükredin. Sizi en çok mutlu eden beş şeyin listesini yapın.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu