Şifa Kaynağı Bir Yaban Güzeli: Laden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Dr.Biyolog Samim Kayıkçı bölgemiz endemik türlerinden Laden ile ilgili yaptığı bilgilendirme yazısında:”Bilimsel adı “Cistus creticus” olan Laden, Ladengiller (Cistaceae) ailesine ait Akdenizli bir bitkidir. Bahar ve yaz aylarında pembe renkli, gösterişli çiçekler açan Laden, özellikle makilik alanlarda yetişen çok yıllık bir çalı türüdür. Ülkemizde, laden, pamukçuk, pamukluk, tüylü laden ve pembe laden gibi isimlerle bilinir.

Bitkinin eczacılık ve geleneksel halk tıbbında yaygın kullanımı vardır. Bitkiden, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların koruyucu tedavisinde kullanılan bir pastil (Cistus Antivirüs Pastil) üretilmektedir.   Bu pastil eczanelerde satılmaktadır.

Ülkemizde, Cistus cinsine ait türlerin yapraklarının, çay yapılarak, yatıştırıcı ve balgam sökücü olarak kullanıldığı, ayrıca şeker hastalığının tedavisinde kullanıldığı raporlanmıştır.

Ladenden hazırlanan ekstraktların yüksek antimikrobiyal ve antioksidan aktivite gösterdiği rapor edilmiştir.

Ülkemizde, ladenin, yılan ısırıkları, yara, yanık, diş ağrısı ve ishal rahatsızlıklarının tedavisinde kullanıldığı belirtilmiştir.

Çanakkale ilinin Bayramiç ilçesinde yerel olarak “Pamuklar” ismi verilen bitkinin, yapraklarının harici olarak yara iyileştirmede kullanıldığı; Manisa ilinin Alaşehir ilçesinde yerel olarak “Pambulcuk”, “Pamukçuk” ve “Garahan” isimleri verilen bitkinin, kurutulmuş toprak üstü kısımlarının, baş ağrısı için tütsü olarak kullanıldığı; taze yapraklarından hazırlanan dekoksiyonun ağrıyı almak amacıyla ayak ve bacaklara döküldüğü; Denizli ilinin Buldan ilçesinde “Pamukluk” olarak isimlendirilen bitkinin, tohumlarından hazırlanan dekoksiyonun ishale karşı  içildiği; Muğla ilinin Marmaris ilçesinde bitkinin çiçeklerinden hazırlanan dekoksiyonun mide ülseri tedavisinde kullanıldığı rapor edilmiştir.

Hatay ili bitki çeşitliliği açısından son derece özel bir konuma sahiptir. İlimiz, 2500’e yakın doğal bitkiye ev sahipliği yapar. Bunların 300 kadarı, ülkemize özgü, endemik türlerdir. 100 kadar bitki türü dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmez,  ilimize özgüdür. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde, neredeyse her yıl, İlimizde keşfedilen yeni türler bilim dünyasına tanıtılmaktadır. Güzel şehrimizin doğası, aynı zamanda, yüzlerce şifalı bitkiyi barındırır.

Laden, ilimizde geniş yayılışı olan doğal olarak yetişen bir bitki türüdür. Ekonomik açıdan potansiyeli olan bir türdür. Özellikle Cistus Antivirüs Pastilinin dünya çapında kullanımı vardır. Sahip olduğumuz doğal zenginliklerimizi tanımak, korumak ve onların yarattığı ekonomik potansiyeli harekete geçirmek yerelde ilimiz genelde ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. “ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu