Prof. Dr. Sedat Cereci’den Haaha Filmi Projesi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay’ın çokkültürlü inançları, mutfağı gibi yöresel konuları filmle belgeleyen Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci’nin yeni projesi Hatay Haahaları Belgeseli

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci’nin 2015 yılında başladığı ve Hatay’ın kültürel değerlerini filmle belgeleme programının Hatay haahaları filmiyle devam ettiği öğrenildi. Hatay’ın binlerce yıllık tarihi içinde, kadim Mezopotamya’dan miras aldığı dini inançlar, ezgiler, mutfak kültürü, ritüeller gibi kültürel değerler içinde bulunan zılgıt kültürünün modern Hatay’daki yansıması olan haahaların ilk defa filmle belgelendiği belirtildi.

Kültür Araştırmacısı Cafer Yaylacı’nın danışmanlık yaptığı, Nazlı Betül Çam ve Ayşegül Özal’ın koordinatör olarak yer aldığı Hatay haahaları belgeselinde, Hatay’da yaşayan Nusayri, Sünni, Ortodoks, Türkmen, Arap gibi etnik gruplarda farklı biçimlerde tezahür eden haahaların tarihsel evrimiyle anlatılacağı bildirildi. Şenköy, İskenderun, Altınözü, Samandağı, Antakya gibi değişik yörelerde yapılan çekimlerde Hatay kültüründe haahaların öneminin anlatıldığı, haaha örneklerinin kaydedildiği dile getirildi.

Çalışmada, Antropoloji ve tarih bölümlerinden alınan bilgilerden, Gazeteci Yazar Mithat Kalaycıoğlu, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jale Öztürk, Prof. Dr. Bülent Arı ve yabancı yazarların yayınlarından yararlanıldığı öğrenildi. Belgeselin 1 buçuk yılda tamamlanmasının planlandığı dile getirildi. Mezopotamya’nın kuzey uzantısı olan ve yerli halkını kadim Mezopotamya halklarının torunlarının oluşturduğu Hatay’ın, bazıları antik çağlardan kalma, bazıları yeni, kuşakların ürettiği değerlerinin de konu edildiği belgeselin uluslararası festivallerde gösterime gireceği öğrenildi.

 

 

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu