NASIL SINIR KOYARIZ?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Sınırlar koymak, kendime duyduğum şefkati göstermenin bir yoludur. Kişisel sınırlarımın olması beni kaba, bencil ve duyarsız yapmaz çünkü ben kendi yolumu tercih ediyorum. Kendimi önemsiyorum.”
Christine Morgan

-Konuşun

Başkalarını incitme ve kaybetme korkusuyla içinizde biriktirdiğiniz kelimelerinizi serbest bırakın. Hoşunuza gitmeyen hareketlerde bulunanlara sınırlarınızın olduğunu belirtin.

-Neden sınırlara ihtiyacınız olduğunu anlayın

Bu yöntem sınır çizmeniz için gerekli olan motivasyonu sağlayacaktır. Eğer etkili bir nedeniniz yok ise, konfor alanınızdan çıkıp bir sınır çizmek de istemezsiniz.

-Kendimizi Merkeze Koymak

Hayatta her zaman bir merkezimiz olmalı. Bu, benim diyebilmelisiniz.

Nasıl fiziksel anlamda bir alan kaplıyorsak, duygusal anlamda da bir alanımız olmalı.

Burada kendinize, ‘Benim kırmızıçizgim dediğim şeyler nelerdir? Sorusunu sorabilirsiniz.

Eğer net olmazsanız, beklentilerinizi dile getiremezsiniz. Belirsiz sınırlar etkili de olmayacaktır. Dolayısıyla harekete geçmeden önce neye ihtiyacınız olduğunu bulmak için biraz zaman harcayın.

-Kendi Merkezimizden Ayrılmamak

Sınırlarımızı korumak istiyorsak kırmızıçizgilerimizi unutmamak gerekli.

Sınırlarımızı korumak tamamen bizim sorumluluğumuzda olmalıdır.Çünkü herkesin kendine özgü kişisel sınırları vardır ve bunu karşınızdaki anlamaya bilir sizin ifade etmeniz gerekmektedir.

Kendi sınırlarımızı korurken başkalarının da sınırlarına saygı duymamız ve diğerlerini de değiştirmemeye çalışmalıyız.

-Sınırlarınızı çizerken kendinizi kötü hissetmeyin

 Örneğin aniden evinize gelerek sınırlarınızı ihlal eden bir arkadaşınıza “Bunu yaptığın zaman hoşuma gitmiyor” demekten çekinmeyin. Unutmayın bir insan olarak kendinizi korumaya çalışmanız sizin en doğal hakkınız.

Sınır çizmek de kendimizi koruma şekillerimizden biridir aksi takdirde suiistimal edilen biri olabilirsiniz.

-Tepkilerimizi Kontrol Altına Almalıyız

Sınırlarımızın diğer insanlar tarafından anlaşılmasını istiyorsak verdiğimiz tepkiler daha kontrollü, net ve tutarlı olmalıdır.

Sınırlarınızın önemini karşı tarafa açıkça belirtmeniz gereklidir. Tabi bu durumda uygun bir dil kullanmak çok önemlidir.

-Korku Duygusuna Yenilmemek

Karşımızdaki kişiye kaybetme korkumuzdan dolayı sınırlarımızı görmezden gelerek davranmamak gerekli

Kaybetme korkumuz olduğunda duygularımız üzerine çalışmalı ve gerekirse bu konu da destek alınmalıdır. Sırf birini kaybetmemek için kendi sınırlarınızı aşmak belki size birini geçici sürelik kazandırabilir fakat sizi bir ömür benliğinizden uzak tutar.

-Durumu Bireyselleştirmeyin

Sınır çizmek kişisel bir saldırı değildir. Dolayısıyla sınır çizerken durumunuzu net bir şekilde ifade edin. Bunu yaparken sorunun karşı tarafın davranışlarıyla sizin yaklaşımınızın uyuşmamasından kaynaklandığına ve kişilikle ilişkili bir durum olmadığına açıklık getirin.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu