Mozaik sanatına ilgi artıyor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay’da 10 ev hanımının bir araya gelerek kurduğu kadın girişimi kooperatifinde faaliyetlerini sürdüren ev hanımları, hem yaşadıkları kente özgü, mozaik sanatını dünyaya tanıtıyorlar hemde aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Sergileme alanı bakımından dünyanın en büyük arkeoloji müzesine sahip olan Hatay’da ev hanımları kurdukları kooperatifle, unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan biri olan, mozaik sanatını dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Kerpetenle kestikleri her türden taşı, çizdikleri motifler üzerine tek tek dizerek, ürettikleri eserlerle aile bütçelerine de katkı sağlayan ev hanımları 20 metrelik atölyelerinde harikalar yaratıyorlar.

Kooperatiflerini çocukluk arkadaşları ile bir araya gelerek 2019 yılında kurduklarını belirten Soteria Taş Sanatı Kadın Girişimi Kooperatifi Başkanı Ayten Sakuçoğlu, hedeflerinin Hatay’a özgü yöresel el sanatını tüm dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.

KOOPERATİF FİKRİ KURSTA ORTAYA ÇIKTI

Ortaklarının aynı zamanda çocukluk arkadaşları olduğunu belirten Sakuçoğlu, “Biz aynı mahallede büyüdük. Serüvenimiz, birer ev hanımı olarak Antakya Nedime Keser Halk Eğitim Merkezi’nde mozaik kursuna katıldığımızda başladı. Sanatı öğrendikten sonra bir eğiticimizin ortaya attığı kooperatif kurma fikriyle yola çıktık ve birçok engeli aşarak kooperatifimizi 2019 yılında kurduk. Hedefimiz kentimize özgü el sanatlarından biri olan mozaik sanatını tüm dünyaya tanıtmak ve ev hanımlarımızı üretici pozisyonuna sokmak” dedi.

SANITIMIZI BÜYÜK BİR ZEVKLE YAPIYORUZ

Mozaik sanatını severek ve büyük bir zevkle yaptıklarını belirten Sakuçoğlu, “Kurslara gidip mozaik sanatını öğrenen kadınlarımıza da burada ürettikleri eserleri satma imkanı tanıyoruz. Evlerinde yaptıkları eserleri satış mağazamızda satıp aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Onlara, grafik, taş ve malzeme gibi varsa eksiklerini de tamamlıyoruz. Bu sanatı öğrenmek ve aramıza katılmak isteyen kadınlara da kapımız her zaman açık. Buyursunlar gelsinler, onlarla el ele vererek, ilimize özgü bu el sanatını hep birlikte dünyaya tanıtalım.”

MOZAİK SANATINA İLGİ ARTIYOR

“Mozaik sanatına olan ilgi son yıllarda her geçen gün biraz daha artıyor. Mozaik sanatının nasıl yapıldığını merak eden, yerli ve yabancı ziyaretçiler atölyemizi ziyaret ediyor. Misafirimiz oluyorlar. Onlara her konuda yardımcı oluyoruz. Bazıları bizlere katılıyor. Atölyemizde verdiğimiz kurslara katılan kursiyerlerimiz var. Ortaya çıkarttığımız eserler ziyaretçilerimiz tarafından çok beğeniliyor. Buda bizlere ayrı bir motivasyon sağlıyor. Dediğim gibi hedefimiz kentimize özgü mozaik sanatını tüm dünyaya tanıtmak. Bunun için çalışıyoruz” diye konuştu.

Sakuçoğlu ayrıca, kooperatiflerinin kurulma aşamasında kendilerine her türlü desteği veren Ticaret İl Müdürü Halit İmrek’e teşekkür etti.

Soteria Taş Sanatı Kadın Girişimi Kooperatifi’nin yönetim Kurulu Ayten Sakuçoğlu’nun başkanlığında, Mediha Kavasoğlu ve Leman Barutçu’dan oluşuyor. Serpil Aslan, Bediye Galioğlu, Suat Koç, Şaziye Yalçın, Celile Aşıkoğlu, Nahide Ketenci ve Elif Kültekin’de kooperatifin ortakları arasında yer alıyor.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu