Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Adnan Arslan
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:Tilavet secdesini nasıl yapmamız gerekir?

Cevap:Kur’an-ı Kerim’de 14 surede ayrı ayrı 14 secde ayeti vardır. Her okuyana ve dinleyene bu secdeyi yapmak vaciptir.

Tilavet secdesi yapmak isteyen kimse abdest alır, tesettüre dikkat eder, kıbleye döner ve niyet eder. “Niyet ettim Allah rızası için tilavet secdesi yapmaya“ der ve “Allah-u Ekber“ (اَللّهُ اَكْبَرُ) diyerek kıyamda (ayakta) iken ellerini kaldırmadan, direk (rukü yapmadan), bir defa olmak üzere secdeye kapanır. 3 defa “Sübhane Rabbiye’l alâ“ (سُبْحَانَ رَبِّيَ الْأَعْلٰى) der ve teşehhüde oturmadan ve selam vermeden hemen “Allah-u Ekber“ (اَللّهُ اَكْبَرُ) diyerek doğru ayağa kalkar. Kalkma esnasında “Semi’nâ ve eda’nâ ğufrâneke Rabbenâ ve ileyk el’masîr “ (سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ) demek müstehabdır.

Tilavet secdesi yapması gerekenin hemen yapması en sevaplı olanıdır. Eğer unutursa daha sonra da yapabilir.

 

Soru: Cenaze Namazı abdestsiz kılınır mı?

Cevap :  Hayır. Kesinlikle Caiz değildir. Suyla abdest aldığında Cenaze Namazına yetişemeyeceğini anlayan Teyemmüm Abdesti alır ve namazı kılar. Bayram Namazını kaçıracağından endişe eden de teyemmüm abdestiyle kılabilir. Çünkü kazası yoktur. Ama 5 vakit namaz ve Cuma namazına yetişemeyen teyemmümle kılamaz. Mesela; Camiide Cuma Namazını kılmaya hazırlanan birinin abdesti bozulsa, teyemmümle Cuma Namazı kılamaz. Çünkü Cuma’yı kılamazsa Öğle Namazını kılar.

Diğer namazlarda en sevaplı saf ön saftır. Fakat cenaze namazında en sevaplı saf arka saflardır.

Kadınların da Cenaze Namazı kılmaları iyi olur.

 

Soru: Babamız zekat borcunu ödemeden vefat etti. Bu borcu bizim ödememiz gerekir mi?

Cevap : Zekat farz olduktan sonra fakirlere verilmek üzere ayrılan mal, hemen dağıtılmalı veya ölüm ihtimaliyle vasiyet yapılmalıdır. (Zaten vasiyet, genelde bu gibi, Allah (cc) haklarını veya kul haklarını

içine alır.)

Merhum, ayrılmış ve fakirlere verilecek olan malı, dağıtmadığından sorumlu ve borçludur. Zaten zekat için ayrılan mal da varislere miras kalır. Onlar şayet isterlerse babalarını bu borçtan kurtarır, hayır yapmış olurlar. Bu vasiyetini yapmadan vefat eden içindir.  Fakat vasiyet yapmışsa, işte o zaman bıraktığı mirasın üçte birinden ödenir.Yetmezse varisler kendi hisseleriyle tamamlayabilirler. Bu çok hayırlı bir teberru olur.

 

Soru:Dört rekatlı bir namazın birinci oturuşu yapılmadan üçüncü rekata kalkılmışsa namazı nasıl tamamlayacağız?

 

Cevap:Eğer kılınan dört rekatlı namaz farz ise birinci Tahiyyata oturmadan yanılarak üçüncü rekatın kıyamına kalkılması halinde oturmaya yakın ise oturur ve namazını tamamlar. Sonunda sehiv secdesi yapması gerekmez. Fakat eğer kıyama yakın ise kalkar ve sonunda sehiv secdesi yapar. Çünkü dört rekatlı bir namazın birinci oturuşu vaciptir. Terki sehiv secdesini gerektirir.

Eğer kılınan dört rekatlı namaz sünnet ise birinci oturuş yanılarak terk edilip üçüncü rekata kalkılmış ve kıyamda iken henüz üçüncü rekatın secdesi yapılmamışsa hemen oturulur ve birinci tahiyyat yerine getirilir ve sonunda sehiv secdesi yapılır. Fakat eğer üçüncü rekatın secdesi yapılmışsa geri dönülmez ve sonunda sehiv secdesi yapılır, namaz tamamlanmış olur.

 

Soru: Galericiyim, zekatımı nasıl vermeliyim?

 

Cevap: Kaç tane ticari aracımız varsa, piyasa değeri ne kadarsa, borçlarımızı çıktıktan ve bir kameri yıl (354 gün) üzerinden geçtikten sonra zekatını vermemiz farzdır.

Araba, traktör, otobüs vb. ticari olanları zekata tabidir. Ama galericinin özel arabası, eşinin arabası, çiftçinin traktörü vs. bunlar ticari olmadığı için zekata da dahil olmazlar.

Bir şahsın 3-5 vs. taksi veya otobüsü var. Yolcu taşıyıcısıdır. Kazancından zekat verir. Yolcu taşıyan araçların kendileri değil kazançları nisaba (80.18 gr. altın kıymetine) ulaşırsa, üzerinden bir yıl geçince zekat vermek farz olur.

 

Soru:Bir tüccar arkadaşıma 50.000 ₺ verdim. Ticaretinde kullansın ama her ay bana 500 ₺ verecek. 50.000 ₺’ mi istediğim de bana iade edecek. Bu caiz midir?

 

Cevap:Hayır, bu tür kazanç helal değildir. Çünkü bu bir faiz işlemidir.

Ancak, belli miktar parayı belli ve helal bir işte çalıştırmak ve bu işten elde edilen karın yüzde onunu veya yirmisini almak şartıyla ortak olmak caizdir. Bu bir şirkettir. Ayrıca bu ortaklar ticarette zarar da edebilirler. Ortaklığa ne nispette hissedar olduysa,  zarara da o nispette ortak olması gerekir ki Kar – zarar ortaklığı olsun. Bu şirketten elde edilen kazanç helaldir.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu