Adnan Arslan Hoca ile Soru Cevap

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru: Anne sütüyle beslenen çocuğun kusmuğu namaza engel midir?

Cevap: Evet. Çocuk kusmuğu da büyüklerde olduğu gibi ağır necistir. Üzerimize veya namaz kılacağımız yere kustukları zaman, eğer kusmuk katı ise 3 gramdan fazlası, sıvı ise el içinden (el ayasından) fazlası namaza manidir(engeldir). Temizlemek farzdır. Ama bu miktarlardan az olursa namaz sahihtir, temizlemek sünnettir.

Necaset az dahi olsa Müslüman temizliğe çok dikkat edendir. O miktarı bile temizlemesi gerekir.

 

Soru:Sehiv secdesi yapmayı unuttum ve namazdan ayrıldım. Namazımı tekrar kılmam gerekir mi?

Cevap:Sehiv secdesi gereken biri, son oturuşta tahiyyatı okuduktan sonra iki secde ile yeniden tahıyyatı, salli, barik ve rabbena dualarını okuyarak namazını tamamlar. Sehiv secdesi vacibdir.

Eğer sehiv secdesi yapmayı unutur, yanılır veya kasten terk ederse bakılır ; namaza aykırı bir şey yani göğsünü kıbleden çevirme, konuşma, gülme, yeme,içme vb.haller olmamışsa, hemen sehiv secdeleri yapılır. Yok eğer namaza aykırı ( münafi ) bir şey yapılmışsa veya vakit kalmıyorsa ( örnek; sabah namazında sehiv secdesi yapacak olsa güneş doğacaksa ) sehiv secdelerini terk eder.Namazın iadesi gerekmez.

 

Soru:Namazlarda sehiv secdesi nerelerde gerekir?

 

Cevap:a) Namazın farzlarından biri unutularak geciktirilirse,

  1. b) Namazın vaciplerinden biri unutularak terk edilir veya geciktirilirse, namaz sonunda sehiv secdesi yapılır ve namaz tamamlanmış olur.

Namazın farzlarından birini kasden veya unutarak yapmamak namazı bozar. Namazın iadesi gerekir. Namazın vaciplerinden birini kasden terketmek ise sehiv secdesiyle telafi edilemez. O namazı iade etmek vacibdir.

 

Soru: İşim olursa bir koç kurban edeceğimi vaad ettim. İşim Allah’ın izniyle oldu. Adak kurbanının parasını ihtiyaç sahibi birine verdim. Adağım yerini buldu mu?

 

Cevap: Hayır. Kurbanlık hayvanı kesmeden, kıymetini fakirlere vermek caiz değildir. Sizin verdiğiniz para sadaka hükmünde bir yardım olur.

Kurbanın rüknü, hayvanın dini usullerle kesilmesidir ve kesmek vacibdir.

İster kurban bayramında kesilen kurban (udhiye) olsun, ister adak kurbanı olsun yerine kıymetini veya bedelini vermekle ibadet yerine gelmiş olmaz.

Sadaka ve kurban iki ayrı ibadettir ve biri diğerinin yerine geçmez.

 

Soru:Süt kardeşle evlenilir mi?

Cevap:Hayır,  Dinimize göre, süt kardeşle evlenmek caiz değildir.

Süt akrabalığın meydana gelmesi için çocuğun emdiği süt, az olsun çok olsun fark etmez, ama çocuğun iki yaşından küçük olması gerekir. Yani iki yaşından büyükken bir hanımdan ( süt anneden ) süt emen  süt kardeş olmaz. Örnek; bir anneden bir defada dahi olsa iki yaşından küçükken süt emen erkek ve kadının evlenmeleri caiz olmaz. Hatta süt emen ( çocuk ) süt emdiği annenin hiçbir çocuğuyla evlenemez. Süt annenin kendi doğurduğu kızı/ oğlu kimlerle evlenemezse süt emzirdiği çocukta onlarla evlenemez.

Bu konuda kural şudur; emenin (çocuk) emzirene ( anne) nefsi ( sadece kendisi ) haramdır. Emzirenin ( anne) emene ( çocuk) nesli  haramdır.

 

Soru:Kan kardeş dinimizde süt kardeş gibi midir? Kan kardeşle evlenmek caiz midir?

Cevap:Şüphesiz kan ihtiyacı olan bir hastaya kan bağışında bulunmak çok sevaptır. Fakat bu durum, kan verenle, hastayı,  kan sebebiyle asla kardeş yapmaz. İster bir damla olsun, isterse vücudun bütün kanı yenilensin, süt emmede olduğu gibi birbirlerinin kardeşi olmazlar. Böylece birbirlerine mahrem olmazlar. (Mahrem; birbirleriyle evlenmeleri ebediyen caiz olmayanlardır.) Yani, kan bağışı yapan yabancı bir erkekle, kanı vücuduna alan yabancı bir kadının evlenmesinin hiçbir engeli yoktur. Süt kardeşliği ise evlenmeye kesinlikle engeldir.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu