Teknolojiye Direnen Asırlık Bulgur Değirmeni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bulgur önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağı ve içinde bulunan B1 vitamini sinir ve sindirim sistemi için önem arz eder . Sofralarımızın tacı bu önemli besin şimdilerde her ne kadar market raflarında kolayca bulunsa da geçmiş dönemlerde oldukça zahmetli bir üretim ile elde edilirdi.İlk önce delik iki silindirik taştan oluşan el değirmenlerinde buğdayın öğütülmesi ile  elde edilen bulgur daha sonra su gücü ile çalışan değirmenlerde  ve daha sonra da  elektrik ile çalışan bulgur değirmenlerinde üretildi.
Dört kuşaktır zahireci 1976 yılından itibaren de  klasik taşlı un değirmenleri ile tam buğday un üretimi yapan Mısırlıoğlu ailesi eski bulgur değirmenleri ile buğdaydan, pilavlık ve köftelik bulgur üretmeye devam ediyor. Ramiz Mısırlıoğlu ve oğlu Mahmut Mısırlıoğlu tarafından işletilen değirmen öğüttüğü sağlıklı bulgur ile bir çok insanın hala tercih ettiği bir işletme durumunda.


Daha önceleri   seyyar bulgur değirmenlerinde üretim yaptıklarını ifade eden Ramiz Mısırlıoğlu,1985 yılında kendisi tarafından tasarlanan ve halen bugünde kullanımda olan bulgur değirmeni ile ogün bugündür bulgur öğütmeye devam ettiklerinin altını çizerek nostalji havasında bulgurlarını öğütmek isteyenleri eski sanayi sitesindeki değirmenlerine davet etti.Mısırlıoğlu:” Yaklaşık 52 yıldır faaliyet gösterdiğimiz değirmenimizde eski yöntemler ile bulgur ve un üretimi yapmaktayız.1985 yılında tasarladığım bulgur değirmeni ile hala en güzel bulguru öğütmeye devam etmekteyiz.Bu değirmenlerde öğütülen bulgurların lezzetini bilenler hala bize gelip bulgurlarını öğütmektedirler.Bakım ve onarımını bizzat yaptığımız değirmenizde oğlum Mahmut Mısırlıoğlu ile birlikte çalışmaktayız.Sağlığımız ömrümüz yettiğince de bu eski yöntem ile üretime devam edeceğiz. Pilavlık ve köftelik bulguru eski yöntem ile öğütmek isteyen herkesi değirmenimize bekliyoruz.”dedi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu