Doğayla Uyumlu Yaşam…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Havasıyla, suyuyla, taşıyla, toprağıyla eşsiz bir coğrafya Hatay… Zengin habitat çeşitliliği ve bu alanlarda yaşayan canlıların oluşturduğu eşsiz biyolojikçeşitlilik ilimizi adeta bir açık doğa müzesine dönüştürmektedir.

Sahip olduğu eşsiz coğrafik yapı ve iklim özellikleri bir taraftan bu zengin biyolojikçeşitliliğin oluşmasına olanak tanırken diğer taraftan binlerce yıllık tarihinde pek çok medeniyetin gelişip serpilmesine olanak tanımıştır. Bu farklı medeniyetler harmanlanarak, zamanın süzgecinden yavaş yavaş damıtılarak oluşturulan zengin bir kültürel miras bırakmıştır.

Birlikte yaşama kültürü, tarımsal üretim, zanaatlar, ticaret, mimari vd.

Öte yandan bu eşsiz coğrafyada yaşamanın her zaman bir bedeli vardı. Doğanın sonsuz  deviniminden kaynaklanan ve bazen insan medeniyeti için çok sarsıcı olan doğal olaylar. Deprem, sel, fırtına ve benzeri doğa olayları bu güzel coğrafyanın gerçeği, bir parçası. Gerekli önlemler alınmadığında doğa olayları, doğal afetlere ve felaketlere dönüşmektedir.

Özellikle depremler bu coğrafyada yaşayan medeniyetler için son derece yıkıcı etkileri olan en önemli felaketlerin başında gelir. Günümüz koşullarında kaynağı doğal ve önlenemez olsa da sonuçları itibariyle depremin yıkıcı etkisinde insan ihmalinin payı çok daha büyük. Yeri gelmişken 6 Şubat depreminde vefat edenlere Allah’tan rahmet kalanlara başsağlığı ve sabır diliyorum.

Yakın gelecekte depremlerle birlikte küresel ısınma sonucunda çok sık gözlemleyeceğimiz iklim olayları (aşırı sıcaklık, aşırı kuraklık, seller, fırtınalar…) yıkıcı etkileri en büyük doğa olayları olacaktır.

Bu öngörülebilir (en azından uzun vadede) doğa olaylarının doğal afetlere ve felaketlere dönüşmemesi için doğayla uyumlu bir yaşam kurmak zorundayız. Doğayla uyumlu şehirler inşa etmeliyiz. Doğayla uyumlu tarım yapmalıyız. Doğayla uyumlu yemeli, içmeli, gezmeliyiz. Doğayla uyumlu üretmeli, doğayla uyumlu tüketmeliyiz.

Sahip olduğumuz doğal zenginliklerimiz çok büyük bir ekonomik potansiyel barındırıyor. Bu zenginlikleri koruyarak, geliştirerek doğayla uyumlu bir yaşam kurmak belki de mutlu bir gelecek için yegane yoldur.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu