DEVASA BARINAKLAR ÇÖZÜM DEĞİL ÖLÜM GETİRİR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan bakımevinden yansıyan görüntüler tüm ülkede öfke ve üzüntü yarattı… Bir avuç personelin bakmaya çalıştığı yüzlerce hayvanın bakımsızlıktan kırılmasını hangi vicdan kabul eder? Peki bu sorun nasıl çözülür?

 

Herkesin beklediği şey; HBB’nin binlerce köpeği alabilecek devasa bir barınak kurması, bütün ilçelerden hayvanların toplanıp oraya atılması! Kesinlikle buna ‘atılmak’ denir çünkü toplanan hayvanların neredeyse üçte biri daha oraya varmadan yolda havasızlıktan, varanların yarısı ise orada kapacağı hastalıktan ölecek!

 

Oysa yasa çok açık ve sadece büyükşehiri değil, bütün ilçe belediyelerini kapsıyor… Hoş bizim ‘çalışkan’ ilçelerin birçoğu Hatay henüz büyükşehir olmadan önce de bu konuda gram hareket etmedi ama şimdi konuyla ilgili topu büyükşehire atmakta çözüm yolu buldular… Oysa hem yasa onları bağlıyor hem de tek merkezden sorunun çözümü mümkün görünmüyor… Doğrudan itlafın yasakladığı yasa bu şekilde uygulatılmaya çalışılarak dolaylı yoldan hayvanlar itlaf edilmiş oluyor. Buna yasa da vicdan da asla izin vermez!

 

Öncelikle tüm ilçe belediyeleri duruma 20-30-50-100 köpek kapasiteli kısırlaştırma istasyonu kurup düzenli bir şekilde kısırlaştırma yapmalı. Bunun için en fazla bir dönüm hatta 300-500 metrekare bir alan yeterli olur. Fazla maddi harcamaya gerek kalmadan hayvanların koyulacağı birkaç bölme, bir ameliyathane ile sürekli ve düzenli yapılan kısırlaştırma ile herkesin şikayetçi olduğu popülasyon artışı sorununu kısa zamanda ortadan kalkmış olur. İlçeler için bir veteriner hekim, bir tekniker ve birkaç bakıcı personel istihdamı ile sorun kısa yoldan çözülmüş olur.

 

Peki büyükşehir ne yapsın?

 

Bir kere sadece kısırlaştırma ve aşılama için asla hayvan toplamasın. Sadece hasta ve yaralı hayvanların tedavi ve bakımını yapacağı tam teşekküllü hastane kıvamında 7/24 hizmet veren bir bakımevi kursun. Her ilçede, kurulmuş olan kısırlaştırma istasyonunda konuşlanmış olan en az 1 acil müdahale ekibi bulundursun. Hafif hasta ve yaralı hayvanlar ilçeye, ağır hasta ve yaralı olanlar büyükşehir bakımevine getirilsin. Büyükşehir bakımevi içinde röntgen, ultrason gibi görüntüleme; kan sayımı, biyokimya değerlerinin bakılabileceği bir laboratuvar olsun. Teşhis doğru konulsun, tedavi doğru uygulansın; hayvan severler özel kliniklere sokak hayvanı taşıyıp durmasın… Yaşlı, güçten düşmüş hayvanlar ile engelli hayvanların barınacağı geniş ve doğal ortama benzer bölmeler olsun; onlara ömrünün sonuna kadar orada iyi bakılsın…

Çok mu zor?

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu