Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada 23 Temmuz Hatay’ın Ana Vatana İltihakı’nın yıl dönümünü kutlarken, depremin üzerinden geçen yaklaşık dört yıla rağmen Hatay’da yaşanan sorunların devam ettiğini söyledi. Çalışkan, konteyner kentlerin tahliyesinden TOKİ konutlarındaki eksikliklere ve aidat uygulamalarına kadar birçok mağduriyeti Meclis gündemine taşıdı.
“23 Temmuz, Hatay’ın kendi iradesiyle Türkiye’yi seçtiği gündür”
Konuşmasına 23 Temmuz’un anlam ve önemine değinerek başlayan Çalışkan, bu tarihin sıradan bir kurtuluş günü olmadığını vurguladı.
“Ülkemizde bütün illerin kurtuluş günleri vardır ama Hatay’ın ana vatana iltihak günü vardır. 23 Temmuz, Hatay’ın kendi öz iradesiyle devlet vasfını bir kenara bırakıp Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçası olmayı kabul ettiği gündür.” diyen Çalışkan, iltihakın yıl dönümünü kutlayarak bu tarihi kararın milletin ortak hafızasında özel bir yere sahip olduğunu ifade etti.
“Dört yıla rağmen sorunlar hâlâ yerinde duruyor”
Depremin üzerinden yaklaşık dört yıl geçmesine rağmen Hatay’da normalleşmenin sağlanamadığını belirten Çalışkan, konut üretiminin tek başına yeterli olmadığını söyledi.
TOKİ tarafından yapılan konutlarda ciddi kalite sorunları yaşandığını dile getiren Çalışkan, “İnşaatlar büyük ölçüde tamamlandı ancak işçilik zayıf. Duvarlardan su akıyor, eğri duvarlar var, suyu da elektriği de sorunlu.” ifadelerini kullandı.
“Konteynerler boşaltılıyor, vatandaş nereye gideceğini bilmiyor”
Konutlar tam anlamıyla teslim edilmeden konteyner kentlerin boşaltılmaya çalışıldığını belirten Çalışkan, depremzedelerin yeni mağduriyetlerle karşı karşıya bırakıldığını söyledi.
“Bir taraftan ‘derhâl boşaltın’ deniliyor, bazı vatandaşlarımız şehrin 30 kilometre dışındaki başka konteyner alanlarına taşınmaya zorlanıyor. Evini teslim alamayan insanın gidecek yeri yok. Üç aylığına, altı aylığına kimse ev kiralamıyor. Bu tablo, Hatay’da hayatın hâlâ normale dönmediğinin en açık göstergesidir.” dedi.
“Teslim edilmeyen evin aidatı isteniyor”
Çalışkan, konuşmasının sonunda TOKİ konutlarıyla ilgili aidat sorununu da gündeme taşıdı.
Henüz evine yerleşemeyen vatandaşlardan güvenlik, aydınlatma ve ortak gider adı altında aidat talep edildiğini belirten Çalışkan, “Vatandaş daha evine geçmemiş, anahtarını bile almamış ama adına aidat borcu çıkarılıyor, haciz işlemleri başlatılıyor. Bu kadar insafsız bir uygulamanın kabul edilmesi mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.
Depremzedenin yeni yüklerle karşı karşıya bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Çalışkan, Hatay’da kalıcı normalleşmenin sağlanabilmesi için konut teslim süreçlerinin hızlandırılması, eksiklerin giderilmesi ve mağduriyet oluşturan aidat uygulamalarının sonlandırılması çağrısında bulundu.













