Bu Zambakların Dokunulmazlığı Var

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Türkiye’nin en uzun ve Dünyanın sayılı uzun sahillerinden biri olan Samandağ sahilinde çiçek açmaya başlayan Kum Zambakları muhteşem çiçeği ile göz kamaştırırken koparılması halinde alınacak 80 bin TL cezası ile dikkatleri üzerinde topladı.Nesli tükenme sınırında olan bu muhteşem çiçek Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınmış durumda.Meydan köyünden Çevlik sahiline kadar kum tepelerinde kendini gösteren Kum Zambağı etkileyici görüntüsünün yanında akşam saatlerinde yaydığı hoş kokusu ile de bilinen bir bitki olarak çıkıyor karşımıza.

Kumsal boyunca rüzgarların etkisi ile hareketli olan kum tanelerini tutarak dağılmalarını engelleyen bitki üzerinde kum taneleri biriktikçe daha bir coşku ile büyümeye devam ediyor.

Biyolog Dr. Samim Kayıkçı yaptığı açıklamasında :”Nesli tükenmekte olan Kum Zambakları için kumul oluşmasında büyük önem arz eden bir bitki diyebiliriz.Bu çiçeğimiz Temmuz ayında çiçek açmaya başlar ve muhteşem çiçeklerini bizlere Eylül ayına kadar sunar.Soğanlı bir bitki olan Kum Zambakları sıcağa ve tuza dayanıklı bitkiler olarak bilinmektedir.Son dönemde nesli giderek azalmaya başlayan Kum Zambağı Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınmıştır. Bu narin çiçekleri hepimizin koruması lazım.Bilimsel çalışmalar için dahi Bakanlıktan izin alınması gereken Kum Zambaklarının koparılması durumunda duyarlı vatandaşlarımızın güvenlik güçlerimize bilgi vermeleri gerekmektedir. Samandağ sahillerimizin gözbebeği olan Kum Zambakları için hepimiz elimizden geleni yapalım ve bu nadide çiçeklerin çoğalması için onlara en ufak dahi olsa zarar vermekten kaçınalım.”dedi.

Sahilde tatil yapan vatandaşlar Kum Zambakları konusunda yeterince bilgiye sahip olduklarını ifade ederek çiçeğin bulunduğu bölgelerde oldukça hassas davrandıklarını ve sadece uzaktan izlemekle yetindiklerini söylediler.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu