Benim Kalemimden Titus Tüneli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bugünki yazımda sizlere her gittiğimde büyülenerek gezdiğim Titus Tüneli’nden bahsetmek isterim.

Her yeri tarih kokan Hatay’ımızın Samandağ ilçesinde bulunan Titus Tüneli, Romalılar döneminde sel sularını önlemek için bin esire yaptırılmıştır.

Dağdan gelen suların neden olduğu selin taşıdığı kum ve çakılların limanı doldurmasına engel olmak için bin esire yaptırıldığı bilinen ve yapımı 10 yıl süren Titus Tüneli, doğanın içerisindeki büyüleyici mimarisiyle görülmeye değer yerler arasında.

Bin 380 metre uzunluğu, 7 metre yüksekliği ve 6 metre genişliğiyle dikkatleri çeken tünel, esirlerin çekiç ve murç yardımıyla dağı oyarak yani insan eliyle yapılan dünyanın en büyük tüneli olarak bilinmekte.

14 km lik sahil şeridine sahip olan Samandağ’da yer alan Tünel şimdilerde muhteşem doğal güzellikleri barındıran bir yürüyüş parkurunun başlangıcı olmuş durumda.

Yerli ve yabancı turistlerin yanısıra doğa severlerin de uğrak yeri olan Titus Tüneli o zamanki koşullarda insan gücü ve el yordamıyla yapılmış bir tünel olarak insanı hayretler içinde bırakıyor.

Antik mühendisliğin anıtsal bir örneği adeta. Zamanının ötesinde, akıllara durgunluk veren çılgın bir proje gibi.

Eğer birgün yolunuz düşerse siz de mutlaka uğrayın, içerisinde yürürken her bir esirin çekiç vuruşlarını hayal edin ve asırlar öncesinden kayalara vurulan çekiç darbelerini keşfedin.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle…

Sağlıcakla kalın.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu