Altınözü’nde biber zamanı Nuh’un Ambarı listesine alınmıştı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Altınözü ilçesinde bir yandan zeytin hazırlıkları başlarken bir yandan ilçenin bir diğer önemli tarım ürünlerinden biri olan aynı zamanda geyik boynuzu olarak da bilinen Altınözü biberinde hasat ve kurutma çalışmaları devam ediyor. Altınözü ilçesine bağlı Yenihisar Mahallesi’nde sabahın erken saatlerinde tarlalarına giden üreticiler biberleri topladıktan sonra ipe dizerek kurutuyor ve kış mevsimine hazırlık yapıyorlar.

Yenihisar Mahallesi’nde gerçekleştirilen biber hasadıyla bir açıklama yapan Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı, alın teriyle çalışan ve bereketli ilçenin bereketli topraklarında ürün yetiştiren tüm vatandaşlara kolaylıklar diledi. Başkan Sarı, “Altınözü’müzün meşhur baş biberi, geyik boynuzu cinsi (Kırnıl Gazel) toplama, Kleyde (ipe dizme) ve kurutma seremonisi ile geleneksel kış hazırlıkları devam ediyor. Alın teri ile çalışan tüm hemşehrilerime kolaylıklar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Altınözü’nde yetiştirilen geyik ya da ceylan boynuzu biberi olarak da adlandırılan Altınözü biberi, merkezi İtalya’da bulunan Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesine alınmıştı. Antakya Slow Food üyelerinden Anna Beylunioğlu Atlı, Altınözü biberinin listeye giriş sürecinden bahsettiği açıklamasında, “Altınözü biberi toplandıktan sonra, baş biber olarak kamışlar üzerinde kurutulup kış için saklanıyor ve ihtiyaç olduğunda tahta ya da taş dibeklerde dövülerek pul biber haline getiriliyor ya da yemeklerde salça olarak kullanıyor. Altınözü biberi, bugün bölgedeki diğer biberlerle karıştırılma tehlikesiyle karşı karşıya. Zira bu biber farklı bölgelerde ekildiğinde onu orijinal kılan özellikleri kaybediyor ve dolayısıyla tarihsel değerini kaybediyor. Bu sebeple, Nuh’un Ambarı listesine alınması, bu bibere hak ettiği değeri vermemiz ve koruma altına alıp gelecek nesillere taşıyabilmemiz adına küçük ama önemli bir adım. Biyoçeşitliliği zengin bir bölgede yaşıyoruz, kaybolmaya yüz tutan ürünleri ve bu ürünlerin üretimlerini yeniden canlandırmak için çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu