Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Adnan Arslan
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:Gusül abdesti alırken niyet etmeyi unutmuşum. Boy abdestim tamam mıdır?
Cevap:Evet, tamamdır. Gusül abdesti veya normal abdeste başlamadan besmele çekmek ve niyet etmek sünnettir. Sünnet terk edildiği için abdestin ve boy abdestinin iadesi gerekmez. Ama bir dahaki sefere abdestin sünnetlerine de dikkat etmek iyi olur.

Soru:Ay halinde veya lohusalık halinde kuran okuyup, namazı ve orucu eda edebilir miyim?
Cevap:Evet, dua niyetiyle bazı ayetler okunabilir. Bu durumdaki hanımefendi namaz kılmaz, oruç tutmaz. İlerde namazı kaza etmez fakat orucun kazası farzdır.
Allah’ın Kelamı Kuran-ı Kerimi ay hali veya lohusa olan birinin eline (kılıfsız) alması caiz değildir. Bu durumdaki kişinin bir bineğe binerken ;
سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَٰذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ (zuhruf,13)
Binekten inerken;
رَّبِّ أَنزِلْنِي مُنزَلًا مُّبَارَكًا وَأَنت خَيْرُ الْمُنزِللِينَ (mü’minun,29)
Bir musibet esnasında :
إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ ve رَاجِعُونَ (bakara,256) gibi ayetleri
okuması veya bir işe başlarken besmele çekmek, Fatiha, Ayet’ül kürsi, Felak, Nas ve İhlas Surelerini dua ve zikir niyetiyle, Allah’ı hatırlamak düşüncesiyle ezberden okuması caizdir.
Bu durumlarda Kur’an’ı dinlemesi ve Ayetlere bakması caizdir. Sırf Kur’an’ı okumak niyetiyle olursa,caiz değildir.

Soru: Kızılay kan bağışı için cami önünde kampanya yapıyor. Ben nafile (yani farz, vacib olmayan) oruç tutuyorum. Kan versem orucum bozulur mu?
Cevap: Hayır, bozulmaz. Kan bağışında bulunmak sevabı çok olan salih ameldir. Ramazan ayı orucu dahi olsa kan vermek orucu bozmaz. Ancak vücudunun zayıf düşmesi ve sağlığının etkilenmesi söz konusu olursa, kan vermek mekruh olur. Yine de bozulmaz, kaza veya keffaret gerekmez. Oruca devam ederiz. Eğer hasta olurda doktorlarımızın verdiği ilaçları kullanıp orucu bozarsak, ilerde gününe gün kaza yaparız.
Kan verilen kişinin de durumu aynıdır. Orucu bozulur, ilerde gününe gün kaza yapar.

Soru:Ben birçok yerden burs alan bir öğrenciyim. Zekat vermem gerekir mi?

Cevap:Öğrenci veya bir başkası borçlarının dışında nisab miktarı olan 80.18 gr. altına veya bunun değerinde paraya veya ticaret malına sahip olursa zekat vermesi farzdır. Tabi üzerinden bir kameri yıl (354 gün) geçmesi lazımdır. Öğrencinin sahibi olduğu paranın yardım, zekat, burs vb. yollarla elde edilmesi fark etmez. İslam’da ferdi mülkiyet esastır. Bunun için bu öğrenci, nisab miktarı paraya sahip olunca zekatını vermesi gerektiği gibi vakti gelmişse kurbanını da keser veya kestirir.

Soru: Ben alacaklıyım. Borç verdiğim şahıs borcunu bana ödeyemiyor. Bu alacağımı zekatıma sayabilir miyim?
Cevap: Zekatın geçerli olmasının şartlarından birisi “ niyet etmek”, diğeri ise “ temlik “ yani zekat malını fakirin kendisine teslim etmektir. (Bundan dolayıdır ki toplu yemek vermeler zekata sayılmaz. ) Bir kimse birine borç verse bir saat veya bir gün sonra verdiği borcu zekata sayabilmesi için o malın o anda harcanmamış olup, borçlunun elinde bulunması gerekir ki kişi zekatına niyet edebilsin.
Eğer harcamışsa zekata sayılamaz. Caiz olmaz. Zekatta menfaat beklenmez. Borcu ödeyemeyen kimseden parayı kurtarmak için zekata saymak ne niyet şartına ve ne de temlik şartına uymaz. Ama kişi kendisine borcu olan şahsa zekatını verebilir. Bununla borçlu borcunu öder, işte bu caizdir.

Soru: Ben müteahhitim. Ticari olarak ev ve işyerleri yapıyor ve satıyorum. İnşaat esnasında zekât vermem gerekir mi?
Cevap: Evet, gerekir. Yaptığınız bina hangi aşamada ise her sene zekât vereceğiniz tarihte inşaatın bitmiş olan kısmının maliyeti ne kadarsa, ona göre zekâtını vereceksiniz. Zekât hesabınız, Ramazan’dan Ramazan’a ise ve o yıl inşaatın hangi aşamasında iseniz, mesela %30 kadarında iseniz ve maliyeti ne kadarsa, o yıl ki borçlarınızı çıktıktan sonra, 1/40 (%2,5) zekât verirsiniz. İnşaat, %50 ise ona göre, %90 ise ona göre zekâtını sene bitince vereceksiniz. Yani ne kadarı bitmişse o miktardan yine o yılki borcunuzu düşerek zekât vereceksiniz. İnşaat tamamlandıktan sonra bir emlakçı gibi elinizde kalan daire ve iş yerlerinden yine bir senelik borçları çıktıktan sonra zekâtını verirsiniz.

Soru:Fakir olan kızımın, çocuklarının ihtiyaçlarını temin etmesi için zekatımı ona verebilir miyim?
Cevap:Hayır, veremezsiniz. Kişi kendi usûl ve furu’una zekat veremez. Çünkü bunlar kişinin bakmakla yükümlü olduğu kimselerdir.
Usul: İnsanın yukarıya doğru annesi, babası, dedesi, ninesi …
Furu’ ise; kişinin oğlu, kızı, aşağıya doğru oğlunun, kızının çocukları ve bunlardan dünyaya gelenlerdir.
Kişi, ihtiyaç sahibi olan damat veya gelinine zekat verebileceği gibi, damat veya gelin de ihtiyaç sahibi kayınpederine veya kayınvalidesine zekat verebilir, bu caizdir.Karı-kocanın birbirlerine zekat vermeleri ise caiz değildir.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu