Adnan Hocamızla Soru Cevap

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:Kurbanımızın dersini veya bazı parçalarını kesen kimseye kesim ücreti olarak verebilir miyiz? Kişi kurbanı bir parçası eksik olarak satın alabilir mi? Ya da kurbanın bir parçasını satabilir mi?

Cevap:Hayır, kurbanın bir parçasının kesim ücreti olarak verilmesi caiz değildir. Kasabın kesim ücreti alması caizdir. Çünkü kesme fiili ibadet değildir. Şimdiye kadar kesim yapana, kesim ücreti yerine hayvanın deri vb. bir parçasını verdiysek, kıymetini fakirlere vermemiz gerekir.

Kurbanı satın alınca da tamamına malik olmamız gerekir. Satan kimse dese ki; “başı vs. bende kalmak şartıyla bu kurbanlığı satıyorum“ alan da bunu kabul ederek satın alsa bu caiz olmaz. Kişi kurban niyetiyle tamamını satın alır.

Kurban sahibinin kurbanlığın herhangi bir parçasını satarak menfaat temin etmesi caiz değildir. Ama kendisi kullanabilir. Hayır olarak, inandığı ve güvendiği şahıs veya kurumlara bağış yapabilir.

Soru:Koyun kurban adayan bir kimsenin, onun yerine keçi kesmesi caiz midir?

Cevap:Evet, caizdir. Koç, koyun veya keçi bu konuda aynıdır. Bu küçükbaş hayvanlar kurban olma konusunda birbirlerinin yerine kesilebilirler. Koç adanmışsa onun yerine koyun veya keçi kesmek caizdir. Hatta büyükbaş hayvana  hisse olmak bile caizdir.Bir kimse adak, akika, hedy ( hacda kesilen kurban ), velime ( düğün ziyafeti için kesilen kurban ) veya udhiye ( kurban bayramında kesilen kurban ) kurbanlarını ibadet manası taşıdıkları için  büyükbaş hayvanda toplayabilir. Yalnız adak kurbanını ayırıp fakirlere dağıtması vaciptir.

Soru:Hangi bariz kusurlar hayvanın kurbanlık olmasına engeldir?

Cevap:

– Hastalığı açık olan,

– Çok zayıf olan,

– Kurban edileceği yere gidemeyecek kadar topal olan,

– Bir veya iki gözü kör olan

– Boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kesilmiş olan,

– Koyunda bir, sığırda iki meme ucu kopuk olan, (ister doğuştan, ister sonradan memelerinin yarısı olmayan kurban olmaz. Ayrıca hastalıktan dolayı memelerinin yarısının sütü kesilen hayvan da kurban olmaz. Ama hastalık olmadan sütü kesilmişse mahzuru yoktur.)

– Kulağının yarıdan fazlası kesik olan,

HAYVANLAR KURBAN OLMAZ.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu