Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:Botoks, yüze dolgu yaptırma (çene, dudak vs.), yanak içi yağ dokusu aldırma (bişektomi), elmacık kemiği belirginleştirme gibi estetik amaçlı yapılan işlemler caiz midir?

Cevap:Allah(cc) yarattığı insana bir şekil vermiştir. Bu bizim yaratılıştan gelen özelliğimizdir. Yani fıtratımızdır. Allah, yaratmış olduğu fıtratımıza/bedenimize değişik şekiller vermeyi ve müdahalede bulunmayı yasaklamıştır. Bunun için soruda geçen işlemleri keyfi olarak yapmak ve yaptırmak caiz değildir. Günahtır. Yapan da yaptıran da tövbe etmelidir.

Ama sorudaki konular ve bedenin herhangi bir yerinde sağlık sorunu haline gelen ve şahsı gerçekten ruhen/psikolojik veya fiziksel olarak rahatsız eden bir durum varsa o zaman tabi ki cerrahi müdahale ve tedavi caizdir. Allah, ölüm hariç her hastalığın ilacını yaratmıştır.Ruh ve bedenimiz bize emanettir. Sahibi Allah’tır.

 

Soru:Televizyondan Mekke veya Medine imamına Türkiye’den uyarak namaz kılabilir miyim?

Cevap:Hayır, televizyon, radyo vb. iletişim araçlarında gördüğümüz imama uyarak namaz kılınmaz. İmamla cemaatin aynı yerde olmaları gerekir. Eğer imamla cemaat arasından bir yol veya nehir geçiyorsa bu mesafe imama uymaya engeldir. Cami içinde bile bir veya birkaç saf boşluğundan sonra geride kalarak imama uymak mekruhtur. Bundan dolayı taburede oturarak namaz kılmaktan başka imkanı olmayanlar da, taburelerini alıp safa katılarak imama tabi olmalıdırlar. Safa katılmayıp geride namaz kılmaları mekruhtur.

Televizyon gibi iletişim araçlarında kılınan namaza (Namaz mahallemizde kılınıyor olsa dahi) uyarak namaz kılmak caiz değildir.

 

 

Soru:Kaza namazlarımı her farzın peşine camide kılıyordum. Evde de kılabilir miyim?

Cevap:Evet, kılarsınız. Bir namazı özürsüz yere kazaya bırakmak büyük günahlardandır. Doğru olanı kaza namazlarını tövbe ve istiğfarla beraber evde kılmaktır. Camide kılarak cemaate durumu ifşa etmek ve başkalarına da yanlış örnek olmak uygun değildir. Farz namazların kazasını yapmak farz, vitir namazının kazasını yapmak ise vaciptir. Kazaya kalan namazları da oruçları da en kısa zamanda bitirmek gerekir. Ahirete namaz ve oruç borcuyla gitmemek lazımdır.

 

Soru:Babamız vefat etti. Vefatının yedinci günü yemek verdik, mevlid okuttuk. Diyorlar ki; babanızın kırk ve elli ikisinin yemeğini de vereceksiniz. Bunlar dinimiz de var mıdır?

Cevap:Hayır, böyle özel tarihlere bağlı dini emirler yoktur. Çünkü vefat edenlerin arkasından, özellikle bu tarihlerle ilgili yemek, dua veya mevlit programlarının yapılmasının dini bir dayanağı bulunmamaktadır. Şüphesiz vefat edenlerimizin ruhlarına her zaman hayırlar yapabiliriz. Bu tür sabit günler (yedisi, kırkı, elli ikisi vs.) belirlemeksizin, imkanlar ölçüsünde ahirete göçenlerimizin ruhları için Kur’an-ı Kerim okur, fakir-fukaraya yardımlar yapıp, dualar edebiliriz.

 

Soru:Apartmanın altında iş yerlerimiz var. Kiraya vereceğiz. Neye dikkat etmeliyiz?

Cevap:İş yerini kiraya verenin dikkat etmesi gereken en önemli konu o iş yerinde helal ticaretin yapılmasıdır. Aksi takdirde İslam’ın alım-satımını uygun görmediği şeylerin ticaretinin yapılmasına müsaade etmiş ve rıza göstermiş olursunuz. Dinimiz günah işlerde yardımlaşmayı haram saymıştır. Dinin yasakladığı şeylerin yapıldığı iş yerinin mülkiyetinin sahibinin aldığı kira geliri helal değildir.

 

Soru:

Ben sarrafım. Parasını bir ay sonra almak üzere çeyrek altın veya bilezik satmam caiz midir?

 

Cevap:

Hayır, altının vadeli satışı caiz değildir. Caiz olabilmesi için altının alım-satımının o mecliste yani alım-satım yerinde ve peşin (yeden bi yed) olması gerekir. Bununla birlikte altının taksitle satışı da caiz değildir. Ancak altın borç olarak (Karz-ı Hasen) verilebilir.

 

Soru : Namaz kılarken yanlışlıkla Fatiha Suresini okumadan Fil Suresine başlamıştım ki hemen yanlış yaptığımı anladım. Ama bu durumda ne yapacağımı bilemedim. Namazımı nasıl tamamlamam gerekir?

Cevap : Namaz kılıyorken Fatiha’dan önce yanılarak (sehven) her hangi bir sure veya ayetten okunacak olursa hemen dönüp Fatiha Suresi okunur, sonra da sure veya ayet okunur ve rükuya gidilir. Namaz sonunda vacip geciktirildiği (tehir edildiği) için sehiv secdesi gerekir, vaciptir. Çünkü burada Fatiha’dan önce okunacak olan sure veya ayetin miktarı önemli değildir. Bir kaç harf bile Fatiha okunmadan okunmuş olsa sehiv secdesi gerekir.

Ayrıca, bu sıralama rükuda hatırlansa hemen kıyama kalkılır. Önce Fatiha sonra zamm-i sure okunur ve sonra yeniden rüku yapılıp namaza devam edilir. Namazın sonunda sehiv secdesi yapılır.

 

Soru:Bizim ilçeden şehire devamlı gidip geliyoruz. İkisi arası tabelada 90 km. yazıyor. Biz seferi oluyor muyuz?

Cevap:Hayır, seferi olmazsınız. Çünkü yolculuğunuz 90 km.nin altındadır. Seferilik; şehirlerin, köylerin vb. evlerinin bitişiyle başlar ve gideceği yerin evlerinin başlamasıyla son bulur.

Yol kenarındaki levhalar yanıltıcı olur. Çünkü bu levhalardaki yazılı olan kilometreler, bir şehir merkezinden diğer şehir merkezine kadar olan mesafe ölçü olarak alınmıştır.

Bir kimsenin seferi olması için şehirlerin merkezi ölçü alınmaz.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu