Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:Namaz veya gusül abdesti alırken azalarımızdan ayrılan su necis midir?

 

Cevap: Bir yönden, bu su necis (kirli) olmaz. Bundan dolayı ibadet veya sevap maksadıyla kullandığımız ve bedenimizden ayrılan su, içi temiz su dolu olan kova gibi kapların içine sıçrasa kovanın içindeki su kirlenmiş olmaz. Böyle suyla abdest ve gusül alınır. Bu sıçrayan sular örnek olarak kova içindeki temiz sudan fazla olursa, tabiki abdest ve gusül alınmaz. Ayrıca ibadet maksadıyla kullandığımız sudan kurulandığımız havlu veya mendil de kirlenmez.

Yukarda bahsi geçen suya (abdest suları, yemekten önce ve sonra sünnete riayeten el yıkanılan sular gibi) ma-i müstamel (kullanılmış su) denir.

– Bir yönden de, bu ma-i müstamel (ibadet niyetiyle kullanılmış su) olan su ile maddi necasetler temizlense bile hükmi necasetler temizlenmez yani bu su ile ne abdest, ne de gusül alınmaz.

 

Soru:Namazda rekata yetişmek ne demektir?

Cevap: İmama, rükudan önce kıyamda iken veya rüku esnasında iken yetişmek yani imam “Semi Allah u limen Hamideh “  demeden (başını rükudan kaldırmadan ) yetişmek o rekata yetişmek demektir. İmam rükudan kalkmaya başladıysa artık o rekata yetişmiş sayılmaz. İmama sonradan yetişen İftitah Tekbirini ayakta alıp rükuya giderkende rüku tekbirini alır. Yani namaza başlama tekbirini ayakta almak lazımdır.

 

Soru: Uçak yolculuğunda Kıbleye dönmeden Namazı kılabilir miyim?

Cevap: Uçak veya otobüs yolculuğunda Namazı kazaya bırakmaktansa, yolculuğa abdestli çıkmak ve Namazı imayla kılmak gerekir. ( Zaruret halinde namazların cem’i caizdir. Konuya daha sonra değineceğiz. )

Kıbleye dönmek terk edilir.

Secde yapamayan hastalar da imayla Namazı kılarlar.

İmayla namaz baş ile namaz demektir. Göz ve kalp ile değil. Başımızı biraz eğeriz rüku, biraz fazla eğeriz secde olur. Secdeyi rükudan biraz fazla yapmazsak namaz sahih olmaz.

Ama Namazı kazaya bırakmayız. Dinimiz kolaylık dinidir. Namazı imayla kıldıktan sonra uçak inse, otobüs mola verse ( vakit geçmemişse bile) imayla kıldığımız Namaz geçerlidir.

 

Soru:Sünnet namaz kılıyordum, cemaat farza başladı. Benim sünneti bozmam gerekir mi?

 

Cevap:Başlamış olduğunuz nafile namazın (Farzın önünde veya arkasında kıldığımız sünnetlere de nafile denir.) başında iseniz iki rekatını tamamlar, selam verir, cemaate yetişir ve farzı cemaatle kılarsınız. Eğer bu bozduğunuz öğlen namazının ilk sünneti ise farzı kıldıktan sonra bu dört rekat sünneti kaza edersiniz. İkindi ve yatsının sünnetleri gayr-i müekked sünnet olduğu için iki rekat + iki rekat namazlardır. Ve ikindinin farzından sonra nafile namaz için kerahet vakti olduğundan iki rekat daha kılınmaz. Kılınan namaz yatsının sünneti ise kılamadığı ilk iki rekatını dilerse farzdan sonra kılabilir.

Eğer kıldığı dört rekatlı sünnetin üçüncü rekatına kalkmış ise kişi artık namazını bozmaz, dört rekata tamamlar.

Sabah namazının sünnetinde ise  tahiyyatta bile olsa farza yetişeceğine kanaat getiren kişi, gerekirse subhanekeyi ve bazı sünnetleri terk eder ama iki rekat sünneti tamamlar. Çünkü sabah namazının sünnetine vacib diyen alimler de vardır.

Sünneti kılarsa farza yetişemeyeceğine kanaat getiren ise artık sünneti terk eder ve imama uyarak farza başlar. Ve farzdan sonra da sünneti kaza etmez.

 

Soru:Namazda başörtüm açılırsa namazım bozulur mu?

Cevap:Bir rükün miktarı açılırsa namaz bozulur. Bir rükün miktarı üç defa “Sübhanallah“ diyecek kadar bir zaman geçmesidir.

Örtünmesi farz olan (setr-i avret) azalardan dörtte birinden az olan açılmalar, namazı bozmaz. Dörtte birinden fazla olan açılmalar namazı bozar.

Namazda iken avret yerinin örtüsü açılsa ve hiç beklemeden açılan yer kapatılsa namaz bozulmaz. Bir rükün miktarı bekledikten sonra kapatılsa, namaz bozulmuş olur.

Avret mahallinden açılan kısmın tekrar örtünmesi bir elle olmalıdır. İki elle yapılan hareketler amel-i kesire girer ve namazı bozar.

 

Soru:Camide bir yerim var. Hep orada namaz kılıyorum. Beni eleştiriyorlar. Bu yaptığım yanlış mıdır?

Cevap:Evet, bu yaptığınız yanlıştır. Cami içinde cemaatten birinin kendisine özel yer edinmesi doğru değildir. Bu mekruhtur. Doğrusu caminin değişik yerlerinde namaz kılmaktır.

 

Soru:Biz imama uymuş namaz kılıyorken birisi “yer verin ben de safa gireyim“ dedi. Biz de hareket ettik ve ona yer açtık. Bizim namazımız bozuldu mu?

 

Cevap:Evet, ikinizin de namazı bozulur. Namazda olan birisine “ileri git“  veya “safa girebilmem için yer ver“ diye dışardan biri tarafından emir verilse ve namaz kılan kişi bu emre uysa namazı bozulur. Namazın iadesi gerekir. Fakat namaz kılan kimse böyle bir talep olmadan  kendi isteğiyle çekilerek yer verirse namazı bozulmaz.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu