Tarihi Antakya Sokaklarında Ebru Esintisi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Tarihte Özbekistan’ın Buhara şehrinden ipek yolu üzerinden Anadolu’ya geldiği bilinen ve Osmanlı döneminde terapi amacıyla da kullanılan ebru sanatı, pandeminin de etkisiyle son zamanlarda trend olmayı sürdürüyor. Antakya’da ebru sanatı konusunda geçtiğimiz yıllarda yaptığı başarılı çalışmalar ve verdiği ücretsiz kurslar ile bilinen Ebru Sanatçısı Turgut Camlı, Tarihi Antakya Sokaklarındaki Geleneksel Sanat Atölyesinde sergilediği Ebru performansı ile herkesi kendine hayran bırakırken ilgi duyan herkese ebru yapma deneyimini sunuyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümünü 2010 yılında ikincilikle kazanarak Geleneksel Türk Sanatlarından Ebru, Tezhip, Minyatür, Hat sanatlarına merhaba diyen Turgut Camlı, Aynı zamanda Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Yüksek Lisansı birincilik ile kazanarak mezun olan başarılı bir isim.

Türk Sanatlarında tüm eğitimlerini tamamlamış bir sanatçı olarak bu alanda sayısız çalışmalara imza atmanın yanında bir çok usta yetiştirmiş olmanın haklı gururunu yaşadığını ifade eden Turgut Camlı yaptığı açıklamasında :” Birkaç yıl önce ayrıldığım memleketim olan Antakya’da yeniden sanatımı icra etmenin mutluluğu içerisindeyim. Yeniden sanat icra etmeye başladığım günden itibaren sanat severlerden almış  olduğum olumlu dönütler, beni ne denli özlediklerini görmeme vesile oldu.

Ebru sanatı genelde yazma kitapların ciltlenmesinde ve yan kağıdı olarak kullanıldığı gibi kıta ve levhaların iç ve dış pervazlarıyla koltuk denilen kısımlarında da çok kullanılmıştır. Kullanılan boyaların doğal boyalar olmasının yanında içinde öd kullanılmasının diğer bir sebebi de zararlı haşereleri kitaplardan uzak tutmak olduğu biliniyor. Ciltlerde Kapak ile kitabın sayfalarının sağlamlığını artırmak için yan kağıdı olarak kullanılmıştır. Cumhuriyet döneminden itibaren ebru sanatı levhalar üzerinde duvarlarda yerini almış; beraberinde kumaş, seramik obje, takı gibi birçok alanda teknik ve malzemeleri kullanılmaya başlanmıştır. Ebru alanında eğitimini en iyi biçimde tamamlamış bir sanatçı olarak geçmişten günümüze gelen ve günden güne önemi artan bu sanatı en iyi biçimde yapmak adına var gücümle çalışıyorum. Yaptığım ebru çeşitleri arasında Battal, Gel-Git, Şal, Taraklı, Bülbül Yuvası,Dalgalı,Taraklı ve Çiçekli ebrular yer alırken kişiye özel tasarımlarım da yer almaktadır. Ebru sanatına ilgi duyan ve terapi olarak yapmak isteyen sanat severlere de eğitimler veriyorum. Geçtiğimiz yıllarda ücretsiz olarak Halk Eğitim Merkezinde vermiş olduğum kurslarda çok fazla sayıda sanatsevere eğitim verdim. Şu an gördüğünüz atölyem buram buram tarih kokan Antakya sokaklarında yer alan eski Antakya evlerindendir. Yaptığım tüm çalışmaları sergilediğim atöylemde aynı zamanda sokağı dolaşan yerli ve yabancı turistlerimize arzu ederlerse ebru yapma imkanını sunuyorum. Terapi ve huzur verici yönü ile bilinen ebru sanatını yaparken insanların yüzlerinde oluşan tebessüm beni çok daha iyi işler yapma adına motive etmekte. Ebru sanatına ilgi duyan ve yaptığım çalışmaları yakından görmek isteyen herkesi Zenginler mahallesi Kahraman sokak no:6 Cindi Hamamı Yanında bulunan atölyeme bekliyorum.”dedi.

Geleneksel Sanat Atölyesi iletişim numarası 0 544 341 91 75

 

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu