Zeynel Abidin Erdem, pandeminin engelli bireyler üzerindeki etkilerini anlattı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Özel Eğitim Dernekler Federasyonu Hatay İl Başkanı, Erdem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Zeynel Abidin Erdem, pandemi döneminin engelli bireyler üzerindeki etkileri hakkında konuştu.

15 Haziran 2020’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerine çalışma izni verildiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Kurucusu Zeynel Abidin Erdem,” Diğer eğitim kurumlarından farklı olarak bizler 15 Haziran 2020 tarihinde bu yana eğitim hayatımıza devam ediyoruz. Tabi ki dönem dönem kapanmalar oldu. Mesela mayıs ayındaki 17 günlük kapanmaya bizi de dâhil ettiler. Onun dışında açıktık. Ancak pandemiden tedirgin olan, biz açık olsak dahi virüsün hayatımıza girdiği o tarihten bu güne kadar çocuğunu göndermeyen velilerimizde var. Bizler tabi ki verdikleri kararlara saygı duyuyoruz. Ama bu gibi durumla öğrencilerde gerileme olmasına neden oluyor. Pandemi döneminde öğrencilerde inanılmaz gerilemeler yaşandı. Özellikle fizik tedavi alan, bedensel engelli, SP’li çocuklarda gerileme yaşandı. Daha önce çocuk baş kontrolünü yapabiliyorken, sırttaki bir takım kaslarının yeniden kasıldığına ve yeniden kamburlaştığına şahit olduk. Biz kurum olarak aileleri ikna edip, onlara Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı kılavuza uyduğumuzu, maske, mesafe ve temizlik kurallarını en üst seviyeye çıkardığımızı açıklıyoruz. Onlarda aldığımız önlemleri gözleri ile görüyorlar ve şahit oluyorlar. Çocuklarımızı evlerinden alırken dahi ateşini ölçüyoruz. Aynı uygulamayı yanında gelen velisine de yapıyoruz. Kuruma girmeden öncede aynı işlemler tekrarlanıyor. O şekilde öğrencileri kabul ediyoruz” dedi.

ŞU AN DA ÇOK SAYIDA RAPORU BİRİKEN ÇOCUK VAR

Sağlık hizmetleri konusunda oluşan sorunlara değinen Erdem,” Özel eğitim kurumlarına müracaat eden öğrencilerin ellerinde engelli sağlık raporu, yeni adıyla ÇÖZGER raporu bulunuyor. Bu raporu devlete bağlı Devlet Hastaneleri veriyor. Orada bir takım aksamalar yaşandığı için Sağlık Kurulu raporlarını Bakanlık otomatik olarak uzattı. Bu raporlar süreli raporlardır. 1 yıllık ve 2 yıllık olan raporlar önce 1 Haziran tarihine kadar uzatılmıştı. Şu an da çok sayıda raporu biriken çocuk var.  Ve hastaneler kurul olarak yeterli hizmeti veremediği için Bakanlık bu kez de mevcut olan raporları 1 Eylül 2021 tarihine kazar uzattı. O tarihten sonra napacağız bilmiyoruz. Bizim Federasyon olarak talebimiz 2021 sonuna uzatılmasıydı. Zannediyorum ki Bakanlık bu tarihi tekrar uzatacak. Çünkü Hatay’da şu an Rehabilitasyon merkezlerine kayıtlı yaklaşık 1300 tane engelli bireyin raporunun süresinin bittiğini ve bu ailelerin özel eğitimden mahrum olacağını, engelli maaşı alamayacağını, bir takım sosyal haklarından mahrum olacağını belirttik. Bu durumda hastanelerde de yeterli sağlık hizmeti verilemediği için biriken öğrenciler, belirlenen tarihe kadar tamamlanamayacak “diye konuştu.

MAĞDUR OLAN AİLE VE ÇOCUKLAR OLUYOR

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerdeki programlar hakkında konuşan Zeynel Abidin Erdem,” Rehabilitasyon Merkezlerinde yaklaşık 7 tane program var. Tabi ki her kurumda aynı programlar yok. Bazı kurumlar sadece bedensel çalışıyor, bazı kurumlar işitme çalışıyor ya da diyor ki üç program çalışacağım. Bu durum arz talep durumuna göre değişiyor. Eğer bölgede görme engelli birey yoksa o programı açma gereği duymuyor. Rehberlik Araştırma merkezi de bir takım revizyonlar yapıyor. Çünkü biz çocukla bir yıl boyunca çalışıyoruz. Ancak RAM’da yarım saatlik bir değerlendirme ile özel eğitime ihtiyacı vardır ya da yoktur kararı verilip aileyi ve çocuğu gönderebiliyorlar. Bu noktada mağdur olan aile ve çocuklar oluyor. Mevcut hükümetimizin çıkardığı yasa ve yönetmelikler ile 2006’dan sonra maddi durumu ne olursa olsun her engelli birey Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Hizmetinden ücretsiz yararlanmaya başladı. O senenin öncesine bakıldığında aileler daha çekingen, daha utangaç ve hatta çocuklarını dört duvar arasında büyütüyorlardı. 2006’dan sonra verilen sosyal yardımlar, eğitim desteği ile bu çocuklar gün yüzüne çıktı. Ama RAM’ın aldığı kararlarla bu çocuklar tekrar dört duvar arasına hapsediliyor diyebiliriz. Bir merkezin verdiği kararı diğer bir merkez değiştirebiliyor. Bir tutarsızlık var. Bununla ilgili bir takım düzenlemeler yapılması lazımdı ve şu an da zaten görüşmeleri yapılıyor. Konu engelli bireyler ise siyasetten ayrı,siyasetten üstün bir durum söz konusudur. Devletimizden Allah razı olsun, çok güzel uygulamaları oluyor. Bunlar çok önemli ve Avrupa Birliği ve Amerika düzeyinde şeyler ”dedi.

ALTINÖZÜ’NÜN İLK ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

Erdem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin Altınözü’nün ilk Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olduğunu söyleyen Zeynel Abidin Erdem, “Biz kurumumuzu 2007 yılında kurduk. O tarihten itibaren Özel Eğitim ve Rehabilitasyon alanında hizmet vermekteyiz. Ve neredeyse kamu dairelerine dahi özel eğitimi biz anlattık. Çünkü mevzuatını biz biliyorduk. Şu an da daha iyi bir binada hizmet vermek isteriz ancak bildiğiniz gibi Altınözü’nde yeterli bir konut yok” şeklinde konuştu. Erdem,” İlçenin tek fizik tedavi ünitesi bizim kurumumuzdadır. Dört tane fizyoterapist bizimle çalışıyor. Kadromuz başarılı, tecrübeli ve deneyimli kişilerden oluşuyor. Burada fizik tedavi sonrasında yürüyen, ayağa kalkan, destekli ve desteksiz yürüyen çocuklarımız oldu. Bunun gururunuz yaşıyoruz. Bunlar çok duygulu şeyler. Çocuğunu kucağında getirip yürüyerek çıkartan ailelerimiz oldu. Bunlar işimizin en kıymetli ve tarifi zor kısmıdır ”diyerek konuşmasını sonlandırdı.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu