Zamana Direnen Su Tüneli Görenleri Büyülüyor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bölgenin en güzel sularına sahip olan Harbiye’nin sularını Antakya şehir merkezine taşımak  için Millattan önce 4. Yüzyılda  inşa edildiği tahmin edilen Su Tüneli doğa tutkunlarının uğrak yeri haline geldi. Defne ilçesi Dursunlu mahallesinde yerleşim yerlerine çok yakın bir alanda bulunan Su Tüneli son dönemde ziyaretçilerinin sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlar ile popüler olurken içerisinde yürüme şansı bulanları adeta büyüleyen tünelin  yakın zamanda çok daha fazla ziyaretçi alması bekleniyor.Uzmanlar yıllar önce yapılan araştırmalar neticesinde Harbiye’den Antakya’ya su taşımak için oyularak yapılan 3 su tünelinden en üst kotta olan tünel olduğunu söyledikleri Dursunlu Su tünelinin toplamda 8 Km uzunluğa sahip olduğunu söylüyorlar.

Dursunlu mahallesinde yaşayan ve sık sık bu su tüneline ziyaret gerçekleştiren doğa tutkuları  her ziyaretlerinde ayrı bir heyecan yaşadıkları bu tarihi değerin gerekli çalışmalar ve tedbirler doğrultusunda ziyarete açılmasını isterlerken  Tarihe ve Doğa’ya merak duyan herkesin bu su tünelini muhakkak görmesi gerektiğini söylediler.

Bölgede yaptığı araştırmalar ile bilinen Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü başkanı Prof. Dr. Hatice Pamir yaptığı açıklamasında :” Dursunlu mahallesinde bulunan su tüneli bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Antakya’nın nüfusunun en yoğun olduğu  4.yüzyılda yapılan su tünellerinden bir tanesidir.Antik Çağ Antakya’sının muhteşemliğini  bizlere gösteren bu su tüneli  yapısı gereği  kolay oyularak ve oyunaln bölgelerin hava ile teması sonrasında sertleşmesi ile şeklini almıştır.60-70 santim eninde ve  1 metre 70 santimetre yüksekliği ile tarihte Antakya bölgesine su taşıyan tünelimiz bazı noktalarda  su kemerleri ile de bağlantılı olduğu bilinmektedir.Bizlere bölge tarihinin muhteşemliğini gösteren bu su tünelini korumalıyız.Çünkü gelecek nesillere Antakya’nın tarihini ancak bu gibi arkeolojik kalıntılarıyla anlatabiliriz.”dedi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu