YILBAŞI ÇİÇEĞİ : KOKİNA

Demet Sergin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Aralık ayının girmesi ve yılbaşının yaklaşması  ile  birlikte çiçekçilerin  vitrinlerde ve sokak tezgahlarında yılbaşının simgesi ‘‘kokina çiçekleri’’ yerini aldı. Kokina çiçeği yaygın olarak “Noel Kaktüsü” veya “Noel Yıldızı” olarak da bilinen bir bitkidir. Kokina çiçeğinin ismi Yunanca “kırmızı” anlamına gelen “kokino” sözcüğünden gelmektedir. Kokina çiçeği çoğunlukla Akdeniz bölgesinde, özellikle Güney Avrupa ve Türkiye’de yetişir.

Kokina çiçeği iki farklı bitkinin bir araya getirilmesi sonucunda ortaya çıkar. “Silcan” adı verilen kırmızı meyveler ve “tavşan memesi” denilen çalı görünümlü bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kokina çiçeğinin hazırlanması oldukça zahmetli bir iş…Tavşan memesi keskin, sivri uçlu yaprakları bulunan, dikkatlice toplanıp bir araya getirilmediği takdirde ciltte tahrişlere, kesiklere neden olabilen bir bitkidir. Silcan adı verilen kırmızı meyveler ise doğada tek tek,  küçük kırmızı top şeklinde bulunmaktadır. Bu nedenle çiçekçilerin yeşil ve kırmızı kısımlarını bir araya getirmesi, bu kırmızı meyveleri fark edilmeyecek şekilde aynı silcan  kırmızısı tonunda bir iple, tek tek birbirine bağlayarak salkım görüntüsü vermesi ve ardından da yeşil yapraklarla buluşturup yeniden dikilmesi gerekiyor.  Tüm bu uzun uğraşlar sonunda kokina çiçeği yılbaşına hazır hale geliyor.

Her sene yeni yılı heyecanla karşılanırken, çoğumuz yeni yılın şans, uğur, bolluk ve bereket getirmesi için çeşitli ritüeller gerçekleştiriyoruz. Bu ritüellerin en yaygınlarından biri ise,  yılbaşında kokina çiçeği almak veya hediye etmek.  Peki, neden yılbaşında kokina alıyoruz? Hakkında pek çok efsane bulunan kokina çiçeğine ait en çok bilinen efsane ise bu çiçeğin şans getirdiğidir. Rivayete göre, kokina çiçeğinin yaprakları ve kırmızı meyveleri bir yıl boyunca solmaz ya da çürümezse, çiçeğin sahibinin bir yıl içinde ev sahibi olacağına inanılır. Bu nedenle kokina çiçeği, ev sahibi olma arzusunu taşıyanların tercih ettiği bir semboldür. Yılbaşında ev sahibi olmak isteyen bir kişiye kokina çiçeği hediye edilmesi ve hediye edilen kişinin kokina çiçeğini bir yıl boyunca canlı tutabilmesi dileğinin gerçekleşeceğine dair büyük bir işarettir. Ayrıca  kırmızı silcan meyvelerinin iple bağlanarak kokina demetlerinin oluşturulması sırasında; iple birlikte şansın, mutluluğun ve bereketin de birbirine bağlandığına ve bu çiçeğin şans ve mutluluk getireceğine inanılıyor.

Kokina çiçeği, farklı kültürlerde farklı anlamlara gelebilir. Genel olarak bu çiçek, aşk, tutku ve ihtirasla ilişkilendirilir. Özellikle kırmızı rengi, duygusal bağlılığı ve aşkı temsil eder. Ayrıca, kokina çiçeği lüksü, zenginliği ve ihtişamı da simgeler. Bu nedenle kokina çiçeği yılbaşı gibi  özel günlerde ve özel etkinliklerde sıkça kullanılır.

Kokina Çiçeği Efsanesi : Aşk ve İsyanın Simgesi

Kokina çiçeği ile ilgili diğer bir efsane ise aşk ve ihtirası konu alır. Bu efsaneye göre, Antik Yunan’da yaşayan genç bir kadın olan Kokina, güzellik ve cazibesiyle tanınır. Kokina, bir gün tanrıların öfkesine neden olacak kadar güzel bir çiçek açar. Tanrıça Afrodit, bu güzel çiçeği kıskanır ve Kokina’ya ölümlüler arasında böyle bir güzelliğe izin vermemesi gerektiğini söyler. Afrodite’nin sözlerini dinlemeyen Kokina, aşkla dolu bir kalp ve özgür ruhla yaşamaya devam eder. Ancak tanrılar öfkeleriyle  Kokina’yı  cezalandırır ve Kokina güzel bir çiçekle ölümlüler arasında yaşamanın bedelini öder. Afrodit’in laneti sonucu Kokina, bir kuşa dönüşür, ancak ruhu ve güzelliği hala çiçeklerinde yaşar. Bu efsane bizlere, güzellik ve aşkın özgürlüğünü anlatır. Kokina çiçeği, aşkın isyanını ve özgürlüğünü temsil eder.

Yeni yılın sağlık, sevgi, huzur ve kokina çiçeklerinin simgelediği  güzellik ve özgürlük  dolu günler getirmesini dilerim. Yeni yılın yaklaşması aynı zamanda birçok insan için umut, değişim ve yeni başlangıçlarla dolu bir dönemin beklentisini de beraberinde getiriyor. Hayallerinizin gerçekleştiği, hedeflerinize ulaştığınız, düşüncelerinizin özgürleştiği, yaratıcılığınızın arttığı  bir yıl olması dileğiyle, yeni yılınız kutlu olsun!

Dr.Demet Sergin

28.Aralık.Perşembe /İzmir

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu