YEŞİL ALANLARI KORUMAK VE GELECEĞE SAHİP ÇIKMAK GÖREVDİR.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

 

Şehircilik literatüründe yeşil alan kavramı dinlenme amaçlı yapılmış, içinde bitki örtüsü bulunduran bahçeler, korular, piknik alanları, spor alanları, oyun alanları, botanik bahçeleri ve hayvanat bahçeleri gibi kamu yararı gözetilerek yapılmış özel alanlar olarak tanımlanmıştır. Tanım bu kadar açık ve net iken imar planlarında yeşil alan olarak belirlenen yerlerin amacı dışında ne olursa olsun imara açılması, yerine ibadethane, okul gibi yerlerin yapılması doğru bir yaklaşım değildir. Ülkemizin farklı illerinde çoğu zaman bu şekilde imar değişikliklerini ve bu değişikliğe karşı itirazları duyuyoruz. Kendi ilimizde de farklı ilçelerde yeşil alanların bu şekilde imara açılacağını hep duyar ,hep itiraz ederiz. Örneğin geçtiğimiz senelerde Belen’de ormanlık alana okul yapılması gündeme gelmiş ve yapılan itirazlarla durdurulmuştu. Bu günde gündemde Defne ilçesine Cami yapılması var. Öncelikle şunu çok açık ifade etmek isterim ; asla okul ,cami ya da farklı bir ibadethane yapılmasına karşı olmak ya da yapılmamasını savunmak gibi bir fikre sahip değilim..Mutlak surette okulda, camide, farklı ibadethanelerde yapılmalı, olmalı. Alimler, ilimler yetişmeli. Ancak yapılacakları alanlar doğru yerler olmalı. Orman arazisinde, yeşil alanda kamu yararı adı altında imar planında yapılan değişikliklerle bunu yaparsanız telafisi güç veya imkânsız zararlara yol açılmasını önleyemezseniz. Plan değişikliğiyle öngörülen ibadet alanı fonksiyonu ve yapılaşma koşullarındaki artışın bölgede yapılaşma yoğunluğunu ve hareketli nüfusu arttıracağından, yapılan plan değişikliği ile plan ana kararları, sürekliliği, bütünlüğü, sosyal ve teknik altyapı dengesinin bozulacağını, mülkiyet sorununa yol açacağından telafisi imkansız zararlara neden olacağını bilerek ve bu vebali alarak karar verdiğinizi unutmayın.
Zaten ilimiz genelinde bir yeşil alan sıkıntımız var. Orta refüjlere, sağa sola 3-5 ağaç fazla ekip kişi başına düşen yeşil alan metre kare sayısını artırdık diyemezsiniz yeşil olanlar bu şekilde artmaz. Her yeni gelen belediye ve yönetimleri ile beş yılda bir değişen imar planlarıyla yeşil alanları oradan oraya kaldırıp üzerlerine yapılar yapamazsınız. Deprem bölgesinde yaşıyoruz, son yıllarda artan sel felaketleri yaşıyoruz, çevresel anlamda zaten iklim değişikliğine bağlı olarak bizi ciddi sıkıntılar bekliyor ,kuraklık gibi, susuzluk gibi ,hava sıcaklıklarındaki farklılıklar gibi…Bütün bunları bilerek bir depremde, selde insanların kaçabileceği,sığınabileceği alanlar yaratmak yerine var olanlarada hiç bir şekilde imar izni veremezsiniz.
Çevre haftası yaklaşıyor. Her zaman olduğu gibi çevreye en büyük zararları verip ardından kutlama mesajlarıyla büyük çevreci görüntüsü çizmek istemiyorsanız gelecek nesiller için tüm samimiyetinizle gerçekten çevreci kararlar almanız beklentisindeyim.
Yaşanabilir bir çevre dileklerimle…

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu