Yarın akşam tüm Türkiye’de deprem tatbikatı yapılacak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıldönümünde tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak deprem tatbikatı gerçekleştirilecek. “Deprem Anı (Çök-Kapan-Tutun) Tatbikatı yarın akşam saat 18.57’de düzenlenecek. Deprem tatbikatının, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonunda, afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu ile Türkiye’de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahale için görev alacak kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri bir araya getirmek, birlikte çalışma kültürünü geliştirmek, koordinasyon içerisinde hareket etme kabiliyetini kazanmak ve geliştirmek, olası afetlere karşı müdahale etme becerilerini test etme ve kabiliyet geliştirmek, toplumda farkındalık oluşturmak gibi amaçlarla gerçekleştirileceği ifade edildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından, Deprem Anı (Çök-Kapan-Tutun) Tatbikatı ile ilgili yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:
“Eğer bina içerisindeyseniz depremi hissettiğimizde ayakta durmamalı, oradan oraya koşmanın, balkon ve merdivenlere yönelmenin asansöre binmenin ve pencere ve balkonlardan atlamanın size zarar vereceğini bilmelisiniz. Pencerelerden, raf, dolap veya benzeri ağır ve sabitlenmemiş eşyalardan uzak, güvenli bir alanda veya sağlam bir nesnenin yanında (örneğin, masanın yanında, koltuğun yanında, yatağın yanında) veya altında “Çök”.
Özellikle sırt pencerelere dönük bir şekilde “Kapan”arak bir elle baş ve enseyi düşen nesnelerden koru. Tehlike sona erene kadar (ikinci bir uyarıya kadar) yanındaki büyük ve ağır eşyalara (örneğin masanın ayaklarına, yatağın ayakları) “Tutun”arak kendini sabitle (Hiçbir eşyanın olmaması halinde bir el yere konularak destek alınır). Tutunulan kolun üzerine yüz koyularak düşen cisim ve nesnelerden yüz ve gözler korunur.
Deprem uygulaması anında, açık alanda bulunuluyorsa dışarıda kalmaya devam edilir. Binalardan, direklerden, duvar diplerinden uzakta durulur. Binalardan düşebilecek nesnelere (cam, siva vb) karşı bulunulan yerde yine “Çök-Kapan-Tutun” hareketi yapılır.”
HER YERDEN ANONS YAPILACAK
Tatbikat kapsamında Türkiye genelinde 66 milyon 154 bin kişinin cep telefonuna bilgilendirme mesajı gönderildi. Ülke genelinde telefon, televizyon ve radyonun yanı sıra cami ve belediye hoparlörlerinden de “AFAD tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede deprem anı çök kapan tutun tatbikatı yapılmaktadır” şeklinde bir anons yapılacak. Tüm vatandaşların tatbikata eşlik etmesi ve deprem anına hazırlanmak için “Çök-Kapan-Tutun” hareketini yapması istendi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu