Usta Eller Bu Kez Meyan Köklerini  Öğüttü

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Haziran ayına girdiğimiz ve hava sıcaklığının artık kendisini hissettirmeye başladığı şu günlerde serinletici lezzet olarak bilinen Meyan Kökü Şerbeti için hazırlıklar tam gaz devam ediyor. Bu muhteşem lezzeti bölgemizde en doğal ve leziz biçimde yapması ile bilinen Uzun Çarşı Esnafı Hançer Usta ,1.7 ton olan taş değirmende geleneksel yöntem ile Kumlu bölgesinden topladığı meyan köklerini öğüttü.

Bir çok aşamadan geçen Meyan Kökü Şerbetinin taş değirmende öğütme aşamasını gerçekleştirdiklerini ifade eden Hançer Usta normal zamanda bu işi Nisan ayında yaptıklarını ama yaşanan asrın felaketi sonrasında bu yıl gecikmeli olarak Haziran ayında yaptıklarını söyledi. Hançer Usta:” Aslen baklagiller familyasından olan, çalı türü bir bitki olan meyan köklerinin en güzelleri bölgemizde Kumlu ve çevresinde yetişmektedir. Dere kenarı gibi nemli ve sulak alanlarda ya da kumluk yerlerde yetişen meyan köklerimizin oldukça zahmetli olan toplama aşamasından sonra gördüğünüz gibi ağırlığı 1.7 ton olan taş değirmenimizde geleneksel yöntem ile öğütme aşamasını yapmaktayız. Şunu da belirtmek isterim ki meyan kökünde fabrika üretimlerin arttığı son dönemde geleneksel yöntem ile öğütme işini yapan az sayıda ustalardan biriyim. Taş değirmende istediğimiz kıvama gelen meyan köklerini güneşte kuruması için belirlediğimiz alana sererek işlemimize devam etmekteyiz. Daha sonra kuruyan meyan köklerini paketleyerek Antakya’da bulunan işyerimize götürüyoruz. Şuan yaptığımız çalışma yaz mevsimi ve önümüzdeki yılın Ramazan ayı hazırlığıdır.Geleneksel yöntemden vazgeçmediğimiz için de en doğal en leziz meyan kökü şerbeti bizim tezgahımızda bulunmaktadır.

Özellikle yaz aylarında tercih edilen Meyan şerbetinin, serinletici özelliği yanında farklı faydaları da var. Meyan kökünün içeriğinde bulunan , ‘saponin, glisirizin, flamorait, kumarin, izoflavan’ gibi günümüz tıbbında ilaç olarak kullanılan birçok yararlı madde bulunmaktadır. Uzmanlar, meyan kökü ile ilgili olarak bronşit, mide ülseri, soğuk algınlığı, öksürük, egzama, prostat kanseri, hepatit, artrit gibi iltihabi hastalıklar ve karın ağrılarında spazm çözücü gibi çok amaçlı kullanılmakta olduğunu belirtiyor. İşte böylesine faydalı bir içeceği tarihi uzun çarşıda Hançer Ustanızın ellerinden içebilirsiniz. Herkesi meyan kökü şerbeti içmeye bekliyorum.” dedi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu