TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN GAZETECİLERİ EXPO ALANINI ZİYARET ETTİ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Türkiye’nin önde gelen basın kuruluşlarında çalışan gazeteci ve yazarlar, EXPO 2021 Hatay’ın Antakya alanını ziyaret etti.

Gazeteci ve yazarlar EXPO alanlarını gezmeden önce Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ı çalışma ofisinde ziyaret ederek Hatay ve EXPO 2021 Hatay hakkında bilgiler aldı.

Organizasyona gösterilen ilgiden oldukça memnun olduklarını ifade eden Savaş, basın mensuplarına EXPO 2021 Hatay’ı anlattı.

“HATAY BİRÇOK MEDENİYETE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ ÖZEL BİR ŞEHİR”

Hatay’ın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış özel bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Savaş, “ Hatay, 12 yıldır savaşın gölgesinde olan kadim bir şehir. 13 medeniyete ve 27 kültüre ev sahipliği yapan bir şehir. İlk olimpiyatların yapıldığı, ilk zeytinin sofrada ile buluştuğu, ilk buğdayın ehlileştirildi ve tarımın ilk yapıldığı şehir. Anadolu’daki ilk ibadet yeri Hatay’dadır. Anadolu’daki ilk cami olan Habib-i Neccar Camii Hatay’dadır. İlk Hristiyan kelimesi de burada kullanılmıştır. Yüzyıllardır burada herkes kardeşçe yaşamış ve din veya mezhep farklılığı kaynaklı hiçbir karmaşa olmamıştır. Herkes Hatay’da huzur içinde yaşıyor” dedi.

EXPO alanındaki Hatay’ın varoluş mozaiği hakkında da bilgi veren Başkan Savaş, mozaiğin Hatay’ın kültür ve medeniyetini temsil ettiğini ifade ederek mozaiğin tescili için Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuru yaptıklarını söyledi.

Yeniden belediye başkanı adayı olup olmayacağına dair yöneltilen soruları yanıtlayan Savaş, adaylığı konusunda Hatay halkının takdirini rehber alacağını açıkladı.

“ 3 HAFTADA 517 BİN 259 İMZA TOPLANDI”

Hatay’ın 5. teşvik bölgesi olması ile ilgili yürütülen imza kampanyası hakkında bilgi veren Savaş, “ Önce iktidar partisi tarafından itiraz edildi ama biz altı aylık kampanya ile 500 bin imzayı hedefledik. 3 haftada 517 bin 259 imza toplandı. Şu anda mücadelemiz ile 6 ilçe için teşvik aldık” dedi.

“İSKENDERUN SERBEST BÖLGE İLAN EDİLMELİ”

İskenderun’un serbest bölge ilan edilmesini istediklerini de sözlerine ekleyen Savaş, iktidara seslenerek bu önemli konunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

Lütfü Savaş, Suriyeli nüfus ve doğum oranları alakalı da gelen soruları yanıtladı.

“BÜYÜKŞEHİRLER İÇİNDE NÜFUSA GÖRE EN ÇOK SURİYELİ SIĞINMACI BİZDE”

Savaş, büyükşehirler içerisinde nüfusuna oranla en çok sığınmacı ağırlayan şehirin Hatay olduğunu ifade ederek Suriyelilerin doğum oranının yüksekliğine dikkat çekti.

“HUZURLU BİR SURİYE, TÜRKİYE İÇİN GEREKLİDİR”

Suriye’de yaşanan kaos ortamın Hatay’ın ekonomisini olumsuz etkilediğini de sözlerine ekleyen Savaş şöyle konuştu: ”Suriye’ye açılan sınır kapılarımızla 14 ülkeye ticaret yapıyorduk. 250 TIR ile ticaret yaparken şimdi 25 günde 100 konteyner gönderebiliyoruz. Hatay’da gelir pastasının dilimi hem küçülüyor hem de daha çok insana bölünüyor. Emlak fiyatları ve boşanmalar da artı. Bütün bunların düzelmesi için ve Hatay’ın huzurlu olması için Suriyelilerin huzurlu bir şekilde ülkelerine dönmelerini istiyoruz. Bunun içinde bir plan ve program yapılması lazım. Birleşmiş Milletler ve  Avrupa Birliği gibi kuruluşlardan gönderilen paralar Suriye’deki altyapı çalışmalarına harcanmalı. Suriye hükümeti de bunun için gerekli zemin oluşturmalı. Huzurlu bir Suriye, Türkiye için gereklidir diyoruz. Sayın genel başkanımız da bunları ifade ediyor. Bu doğru çözüm önerisini destekliyoruz”

Suriyeli seçmen sayısının da gittikçe arttığını ifade eden Savaş, bu oranın da gittikçe arttığını açıkladı.

Gazetecilere yakın zaman önce Hatay- Kıbrıs seferlerine başlayan  Hatay Deniz Otobüsü (HADO) ile de ilgili bilgi veren Başkan Savaş, 19 Mayıs Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarihte Kıbrıs’a ilk seferi düzenlediklerini belirterek Türkiye’de 1938 yılından sonra ilk defa bir deniz sınır kapısı açıldığını ifade etti.

EXPO alanlarını da gezen heyet, Hatay’ın tarihi, gastronomisi, sanat ve kültür birikimlerini yerinde gözlemledi.

MERT: HATAY DOĞRU BİR EKİP TARAFINDAN YÖNETİLİYOR

Hatay’da olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Program Yapımcısı Mehmet Mert, “İki gündür Hatay’dayız. Hatay Türkiye için ve Mustafa Kemal Atatürk’ün benim şahsi meselem dediği özel bir kent. Hatay doğru bir ekip tarafından yönetiliyor. Bugün EXPO’da emek ve çaba gözlemliyorum. Burada olan her şeyi Hataylılar uzun yıllar boyunca kullanacaklar. Hatay’ın mutfağı, gastronomisi ve doğası oldukça güzel. Yeni başlayan HADO seferleri de oldukça güzel bir hizmet. Emeği geçen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve belediye ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SELONİ: MEDENİYET RENKLİLİĞİ VE FARKLILIKLARI HATAY’IN HER ŞEYİNE YANSIMIŞ

Hatay’a hayran kaldığını ifade eden Kanal 7 Haber spikeri Hülya Seloni, “ Hatay’a ilk gelişim ama son olmayacak. Hatay’da çok güzel karşılandık. Medeniyet renkliliği ve farklılıkları Hatay’ın her şeyine yansımış. Hatay’dan çok etkilendim ve büyülü bir şehir. EXPO müthiş bir proje. Her yaş ve kültürden insanların gelip göreceği ve keyif alabileceği çok önemli bir kültür merkezi olmuş. Projede emeği geçen Lütfü Savaş ve ekibini kutluyorum” dedi.

İktidardan destek almadan yapılan projeyi çok beğendiğini ifade eden Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, alanın herkesin uğrak yeri olacağını ve  ilerleyen zamanlarda daha da güzelleşeceğini söyledi.

“KALİTELİ VE VATANDAŞA DOKUNAN HİZMETLER GÖRÜNCE YÜZÜMÜZ GÜLDÜ”

Yazar Alev Gürsoy Cimin de , “EXPO’nun yapım aşamasından önce burayı ziyaret etmiştim. Şu anda da büyülendim ve şahane bir yer olmuş. Lütfü Bey anlatmıştı ama bu kadar olacağına ihtimal vermiyordum. Anlattığından çok daha iyi olmuş bence. Gezdik ve gezmelere doyamadık. Birkaç kez daha gelmeyi düşünüyorum. Çok büyük bir emek var burada. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hatay’a yaraşır bir yer olmuş. Başkanımızın birkaç dönem daha başkanlık yapmasını diliyorum. Hatay’ın böyle şeylere ihtiyacı var. Hatay hep son dönemlerde Suriyeliler ve mülteci sorunları ile savaşın gölgesinde kaldı. Hatay halkına yaraşır şeyleri konuşmak daha güzel. Kaliteli ve vatandaşa dokunan hizmetler görünce yüzümüz güldü” dedi.

Gazeteci Alev Gürsoy Cimin alanda kitapseverler ile buluşarak ilk kitabı olan  ‘Ben Daha Yaşamadım’ romanını imzaladı.

EXPO alanlarını gezen misafirler ayrıca son olarak Bitki Müzesi’ni de gezerek yapılan çalışmalara hayran kaldı.Ziyaretin sonunda HBB Başkanı Savaş, heyete plaket ve Hatay’a özgü hediyeler verdi.

 

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu