TOPLUMUN SENDROM HALLERİ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ekonomik kriz, Pandemi ,hukuksuzluk, kadına şiddet, çocuğa şiddet, doğaya şiddet, hayvana şiddet, televizyonda şiddet, günlük hayatta şiddet derken toplum olarak bir çok sendrom sahibi olduk. Sosyoloji okuyor olsaydım çok fazla sayıda tez ödevi yapardım. Sosyal anlamda nasıl bu hale geldik, nerdeydik nereye gidiyoruz ,sosyal kaynaşma nasıl sosyal ayrışmaya döndü derken sorunlu bir toplum haline geldik.
Eh yaş artık kemale ermeye başlayınca bende nerde o eski günler diyerek söze başlıyorum. Biz ailemizden adap, saygı,hürmet öğrenerek büyüdük. Her canlının yaşam hakkına saygı duymayı ve onların yaşam hakkının başladığı yerde bizim özgürlüğümüzün bittiğini öğrenerek büyüdük. Ondandır toprağa börtü böceğe saygımız, sevgimiz. Alp dağlarında Heidi ile uçsuz bucaksız dağlar, yeşil çayırlar, alabildiğine gökyüzü ve temiz havada aslında köleleştirilmiş bir çocuğun mutlu olma hikayesini öğrendik. Pinokyo’yla yalan söylemenin yanlış ve kötü olduğunu, Küçük Evl’e aile bağları güçlü olursa her zorluğun aşılacağını öğrendik. Bunlara benzer bir çok örnek var. Bizimkiler, Perihan abla….Sözü nereye bağlayacam; Toplumsal anlamda o dönemde yaşanan benzer krizlere rağmen yine de mutlu , komşularıyla , akrabalarla samimi, şiddetten uzak , insani ilişkileri güçlü yetişmemiz, psikolojimizin sağlamlığı entrikasız, şiddetsiz izlediğimiz yapımlardan ve saygı kültürünün hakimiyetindendir diye düşünüyorum.

“Edeple gelen lütufla gider.” mottomuzdu. Ne zaman ki toplumda ayaklar baş oldu başlar ayak işte o zaman kokuşmuşluklar başladı. Tahammülsüz ,ayrıştırıcı ,insanları olduğu gibi kabul etmeyen, açık arayan ve açıktan vurmaya çalışan toplum haline gelmeye başladık yavaş yavaş… Düşeni ezdikçe mutlu, güçlü hisseden, yaşadıklarını şiddet uygulayarak açığa vuran, sorunlu bireyler olduk çıktık. Kalbimizde yaşattığımız iyi duyguların yerini zamanla öfke, kıskançlık vb duygular almaya başladı. Adam Patrona kızıp karısını döver, kadın kocaya kızıp çocuğu döver, çocukta anneye kızıp kediyi tekmeler misali olan kediye yani topluma oldu.
Şimdi yeniden kalplere sevgi depolama zamanı. Hırslardan arınıp hayatı doğru yaşama zamanı. Siz dik durun eğri belasını bulur. Şiddetsiz, kadına, çocuğa, doğaya, hayvana saygılı günler dileklerimle….

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu