TGC Basın Müzesi’nde Gazeteci-Yazar Esat Mahmut Karakurt’un anı eşyaları sergilenecek

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
İstanbul- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’ne basının önemli isimlerinin anı eşyalarının bağışı devam ediyor. Son olarak gazeteci-yazar Esat Mahmut Karakurt’un eşyaları Müze’ye bağışlandı. Esat Mahmut Karakurt’un yeğeni Yaman Karakurt’un bağışladığı eşyalar ve kitaplar 28 Kasım 2022 Pazartesi günü saat 14.00’de düzenlenecek törenle TGC Basın Müzesi’nde sergilenecek. Törene TGC Başkanı Turgay Olcayto, Yönetim Kurulu üyeleri ve Cemiyet üyeleri katılacak.
Sergilenecek eşyalar arasında Esat Mahmut Karakurt’un Atatürk ve İsmet İnönü ile fotoğrafı, daktilosu, telefonu, ders notları, diplomatik pasaportu, kullandığı baston ayrıca kitapları ile kendisine yazılan mektuplar yer alıyor.
ESAT MAHMUT KARAKURT KİMDİR?
1902 yılında İstanbul da doğdu. Kadıköy Sultanisi’ni, İstanbul Diş Hekimliği Okulu’nu ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Avukatlık, gazetecilik, öğretmenlik yaptı. TBMM’de X. ve XI. Dönem Şanlıurfa milletvekili ile Cumhuriyet Senatosu’nda ise Şanlıurfa Senatörü (15 Ekim 1961 – 5 Haziran 1966) olarak bulundu. İlk yazıları muhabir olarak çalıştığı Tercüman-ı Hakikat Gazetesi’nde yayınlandı. Daha sonra çalıştığı İleri, İkdam, Cumhuriyet, Tasvir, Yeni Sabah gibi gazetelerdeki polisiye olayları konu alan röportajlarıyla tanındı. Küçük öyküler yazdı. Birçoğu sinemaya uyarlanan, olaya dayalı aşk ve serüven romanlarıyla ün kazandı. 15 Temmuz 1977’de vefat etti.
Esat Mahmut Karakurt’un yayınlanmış kitaplarından bazıları: Vahşi Bir Kız Sevdim, Çölde Bir İstanbul Kızı, Ankara Ekspresi, İlk ve Son, Kadın Severse, Dağları Bekleyen Kız, Allahaısmarladık.
TGC BASIN MÜZESİ’NİN FAALİYETLERİ
Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan TGC Basın Müzesi 9 Mayıs 1988 yılında hizmete açıldı. Müzenin binası Nezih Demirkent başkanlığındaki TGC Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983’de Cemiyet’e tahsis edildi. Harap haldeki bina TGC tarafından 1984-1988 yılları arasında bağışlarla restore edildi. Müze sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, kişisel eşyalarını sergiliyor. Şu anda 75 gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de yer alıyor. Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde ise her siyasi görüşten 67 gazetecinin resmi ve fotoğrafı bulunuyor. Müze hem basın teknolojisi, hem de bu teknoloji ile üretilen gazetelerle, kitaplarla basın tarihimize ışık tutuyor. Müzenin gazetecilik ve iletişim alanında uzman bir kütüphanesi bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacı kütüphaneden yararlanıyor. Müzede 35 bine yakın kitap gazetecilerin, öğrencilerin ve İstanbulluların ilgisine sunuluyor.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu