Teşvik verilirse rekolte iki katına çıkacak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Türkiye’nin en acı biberi için destek isteyen çiftçiler, teşvik verilmesi halinde yıllık üretim rekoltesinin iki katına çıkarılabileceğine işaret ettiler.

Tarıma elverişli toprak alanı az olmasına rağmen Hatay ikliminde yetişen birçok sebze çeşidine öncülük yapan Samandağ ilçesi, bilindiği üzere yeşil biberiyle de dünya çapında ünlendi.

Türkiye’nin en acı, dünyanın ise en acı biberleri arasında yer alan Samandağ yeşil biberinin markalaştırılmasını isteyen çiftçiler, “Tanıtım konusunda yetkilerimizin duyarlılığını bekliyoruz. Dünyanın en acı biberleri sıralamasında ilk üçteyiz. Türkiye’de ise birinci durumdayız” dediler.

Biberin acılık durumunu ölçen birime göre 50 bin SCOVILLE ile Türkiye’nin en acı biberi olarak değerlendirilen Samandağ biberinin zayıflamak isteyenler içinde ilaç niteliği taşıdığı daha önce saptanmıştı.

Samandağlı çiftçiler, “Herkes tarafından lezzetli bulunan ve tüketilen Samandağ biberi hafif sulu ve çok acı bir biber çeşididir. Samandağ biberi kalın kabukludur. Acı olması nedeniyle hazmı da kolaylaştıran Samandağ biberi özellikle acı biber turşusu yapımında da kullanılmaktadır. Sadece bölgemizde değil, Türkiye’de ve dünyada da tercih edilen biberler arasında yerini almaktadır. Bizlere bu konuda devlet desteği verilirse çok daha fazla üretip çok daha fazla satabiliriz” dediler.

Samandağ biberinin yetişme koşulları bakımından sadece Samandağ ilçesinde yetiştirildiğini belirten çiftçiler dünyanın en acı biberinin 2,2 milyon SCOVILLE olduğunu Ancak Türkiye’de ki en acı biberlerin 30 ile 50 bin SCOVILLE değerinde olduğunu söylediler.

Samandağ Biberi bilindiği üzere Mayıs ayında organik olarak çıkması ve satışa sunulması yanında yılın her mevsiminde de sera altında üretilmesi mümkün.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu