TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR.GÖRÜNMEZ KATİL İŞ BAŞINDA..!

Selda Asker
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Kış geldi geliyor derken havalar nihayetinde mevsim normalleri kadar olmasada soğudu. Her soğuk kış gibi bu senede müstakbel sinsi katilimiz ortaya çıktı.
Biz yine zehir soluyor, boğuluyor, ölüyoruz.! Özellikle akşam saatlerinde hava kirliliği tehlikeli boyutlarda. Acil önlemler alınmazsa özellikle yaşlılar, çocuklar, kalp hastaları,astımlılar için tehlike çanları çalmaktadır. İlimiz, Hava Kirliliği açısından; her yıl yapılan hava kirliliği ölçümlerinin değerlendirilmesi sonucunda belirlenen, kirlilik derecelendirilmesine göre kirli iller arasında yer almaktadır. Sanayi, ulaşım, ısınma derken kirli hava soluyoruz. Kentleşirken; iklim ve meteorolojik şartlar düşünülmeden plansız kentleşme, yeşil alanların kent içerisinde yer bulamaması, yoğun trafik ve endüstri gibi emisyon kaynaklarının yaşam alanları içerisinde kalması, şehirlerdeki hava kirliliğini geri dönülmez bir noktaya getirmektedir.
Hava kirliliği, tüm dünyada sağlığa yönelik önemli bir risk faktörüdür. Hastalıklarla ilgili küresel düzeyde bir araştırma, hava kirliliğinin tüm dünyada sağlığa yönelik ilk 10 risk faktöründen biri olduğunu ortaya koymuştur. Dünya genelinde yaklaşık 7 milyon kişi hava kirliliği nedeniyle erken ölmektedir. Ayrıca, hava kirliliği kansere neden olan en önemli çevresel etkenlerden biri olarak sınıflandırılmıştır. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, ilçe Belediyeler derhal önlem almalıdır. Hava kirliliğini minimum düzeye indirecek tedbirler tüm hava kirletici etmenler için alınmalıdır. Motorlu taşıtlarında hava kirliliğine etkisi fazladır. Temiz ulaşım planlaması yapılmalı, toplutaşım, raylı taşım v.b. gibi çevreye en az zarar veren ulaşım türleri desteklenmeli ve geliştirilmelidir. Emisyon envanter çalışması acilen yapılmalıdır. Aynı zamanda binasal dönüşümlerde yıkım esnasında çıkan toz içerisindeki katil toz olarak bilinen asbest! binaların boyasından çatısına, parkelerinden izolasyonuna kadar birçok bölgesinde bulunan asbest mineralinin yıkım esnasında toz halinde açığa çıkarak solunum yoluyla insan vücuduna girer. Parçalandıktan sonra havada asılı kalan asbest tozları rüzgarla her yere yayılır. Havayıda kirletir, su kaynağınıda, insan sağlığınıda….

Gelinen bu noktada artık bir yaşam savaşı veriyoruz. Yaşamak içinde temiz havaya, suya,toprağa ve gıdaya ihtiyacımız var. İnsanlığın temel ve yasal ihtiyacı olan havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkmak en tepeden en aşağıya kadar hepimizin görevidir. Zaman yok, zehir soluyoruz, yavaş yavaş ölüyoruz ve hemen şimdi görünmez katile hep beraber DUR demezsek bizden sonraki nesilin vebali üzerimizde olacak…

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu