Sıfır Noktasından Acı Bir Lezzet ; ” Kapya Biber “

20200930152730_IMG_9176~2
Facebook
Twitter
WhatsApp


Altınözü’nün Kolcular Köyü ‘nde, sınıra sıfır noktada yetişen kırmızı közlemelik kapya biberler, Türkiye’nin her yerine ulaşarak severleri ile buluşuyor.
Topladıkları biberlerin tohumunu şubat ayında sera şeklinde yaptıktan sonra fidesini de kendilerinin yetiştirdiklerini belirten Reşit Dönmez, dördüncü aydan sonrada yetiştirdikleri fideleri, toprakla buluşturduklarını aktardı.
“KALIN,ETKİ VE ACI”
Fideleri sulama aşamasında damlama sistemini kullandıklarını ifade eden Dönmez:”Bu işlemler göründüğü kadar kolay olmuyor uzun sürüyor, sabır, çaba aynı zaman da emek gerekiyor. Yetiştirdiğimiz biberin özelliği kalın etli ve acı olmasıdır. Bundan kaynaklı sürekli közlemelik biber olarak kullanılmaktadır. Kırmızı közlemelik kapya biber, daha çok restoranlarda ve büyük süper marketler tarafından bizden isteniyor ve onlara gönderiyoruz. Aynı zaman da biberlerimizin Hatay’ın dışında Türkiye’nin her noktasına gönderimini sağlıyoruz. ” şeklinde belirtti.
“DÖNÜMÜNE 4 TON BİBER ALIYORUZ”
4.ve 5. ayda fidelerin dikilmesinin arından biberlere 2,3 ay sulama sistemi uyguladıklarını aktaran tarla sahibi Halit Özbek:” 9.10.ve 11 ayın sonuna kadar devam eden bir hasadımız var. Ürünlerimiz aynı şekilde verim vermeye devam ediyor. Dönümüne 4 ton biber alıyoruz ve biberimizin bizden çıkış fiyatı 2.5 TL’dir. Uzun ve çaba gerektiren bu işin arkasında kocaman bir ekip var. Tarlamızda günlük çalışan 10 tane emekçimiz var ve tarlalarda çalışan kardeşlerinizin emeği çok fazla. “diye konuştu.
“KANSERİN BAŞ DÜŞMANI”
Biberin aynı zamanda salça ve toz biber yapımında da kulladığını belirten Dönmez, Kırmızı közlemelik kapya biberinin faydalarının da bir hayli fazla olduğunun altını çizdi. Reşit Dönmez:”Vücut metabolizmasını etkileyen kırmızı biber, proteinin enerjiye dönüşümüne yardımcı olur. İçerisinde E vitamini bulunduran besin, kanserin baş düşmanı olarak bilinir. Kırmızı biberde C vitamini ve potasyum da bol miktarda bulunur. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken potasyum kalp krizi riskini azaltır. A vitamini açısından oldukça zengin, posa içeriği yüksek bir besin olan kırmızı biberde C vitamini oldukça fazladır.“şeklinde konuştu.
Biber hasadının sonuna geldiklerini belirten Reşit Dönmez, sezonun bereketli geçtiğini söyledi.

İlgili Haberler

Puan Durumu