Şehrin Ruhu…

Samim Kayıkçı
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Şehirler, tarih boyunca kurulan tüm medeniyetlerin merkezinde yer aldılar…

Şehirler, konumları, yapıları ve içinde yaşayan insanlar ile birlikte ruhu olan alanlardır. Her şehrin kendine özgü bir ruhu vardır. Bu nedenle her şehrin içinde yaşayanlara ve onu ziyaret edenlere hissettirdikleri farklıdır.

Bazı şehirler geçmiş ile gelecek arasında bir köprü gibidir. Günümüze ulaşan tarihi yapıları, şehirlerin, geçmişten günümüze sahip oldukları eşsiz tarihi zenginliği ortaya koyar. Her medeniyet bir iz bırakır şehirlere. Bazı izler silinir gider. Bazıları ise günümüze kadar ulaşır. Farklı din, dil ve mezhepten insanların, ortak bir kültür oluşturarak, birlikte barış içerisinde yaşayabilmesi ve geleneklerini yaşatabilmesi günümüz dünyasında oldukça zor bir durumdur. İşte kadim şehrimizin o eşsiz ruhu tam da burada gizlidir.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu eşsiz şehrin halkı, farklı din, dil ve mezhepten insanların birlikte barış içerisinde yaşamayı ve kültürlerini yaşatmayı başarabildikleri ortak bir kültür yaratmıştır. Bu benzersiz birlikte yaşama kültürü, saygı, sevgi ve bağlılık, şehir halkının yaşama sevinci, heyecanı, aşkı olmuştur.

Aşk, bir şeyi hem güzellikleri hem de eksikleriyle sevebilmektir birazda. Aşk, sevdiğin şeyi güzel görmek ve de güzelleştirmektir. Bu kadim şehrin aşıkları üzgün, yorgun, umutsuz şimdilerde… Bu kadim şehrin aşıkları yaslı, hüzünlü, öfkeli ve mutsuz…

Bu şehrin aşıkları o kadar çok şey kaybetti ki, böyle hissetmelerine hak vermemek elde değil. Yaşanan acılar ve öfke öyle büyük ki, sanki ruhsuz bir dünyada sadece nefes alıp vererek bir ömrü tüketiyoruz.

Deprem felaketi ruhumuzda çok derin yaralar açtı. Bazı yaralar zamanla kapanacak elbet, bazılarıysa hiç kapanmayacak. Yaralı olmak pes etmek anlamına gelmiyor. Bir aşık, her koşulda sevmeye, umut etmeye ve aşkı için savaşmaya devam eder. Bu şehrin gerçek aşıkları asla pes etmeyecek. Bu kadim şehir efsanevi Anka Kuşu gibi kendi küllerinden yeniden doğacak ve bu şehrin aşıkları, aşklarını sevgiyle ve inançla büyütecekler.

Başka yolu yok zaten. Güzel şehrimin güzel insanları neşesini, heyecanını, umudunu büyüterek şehrin ruhunu yeniden canlandıracaklar…

Tüm bu duygu ve düşüncelerle, 6 Şubat deprem felaketinin 1. yıl dönümünde (resmi olarak ilan edilmemiş olsada bizim için yas günüdür) vefat eden tüm canlara Allah’tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum. Tüm bu zaman boyunca bizi yalnız bırakmayan, yanımızda olan herkese sonsuz teşekkürler. Dilerim bu güzel coğrafyada bir daha böyle acılar yaşamayız.

 

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu