Savaş, Asi’deki balık ölümlerinin sebebini açıkladı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, kentte yayın yapan 7 radyo kanalının ortak canlı yayınına katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Programa birçok kentte yaşanan orman yangınlarda hayatını kaybeden 8 vatandaşa Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Savaş, “Vatandaşlarımızla birlikte ormanlarımızı ve birçok canı kaybettik. Çok üzgünüm. Küresel ısınma ve iklim değişikliği bu yangınların sebebi olabilir. Ancak bunları düşünmek yerine önlem almak gerekir. Belediyelerin, Tarım ve Orman Bakanlığının ve hükümetin bu konuda ortak paydada buluşup yangınları nasıl bertaraf ederiz diye birlikte karar alması önemlidir” dedi.

KAVGA ETME DERDİNDE DEĞİLİZ

Cumhuriyet Halk Partili 11 büyükşehir belediye başkanı olarak ortak deklarasyon yayınladıklarını da ifade eden Savaş, bölgede sıkıntı varken kavga etme derdinde olmadıklarının ve sorunları birlikte çözme derdinde olduklarının altını çizdi.

Başkan Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin Adana, Kilis, Mersin ve Osmaniye’de çıkan yangınlardan sonra Muğla’daki yangına da destek verdiğini söyledi.

Son günlerde Asi Nehri’nde görülen balık ölümleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Lütfü Savaş, “Asi Nehri’nin sorumluluğu Devlet Su İşlerine ait. DSİ 15 Nisan’dan itibaren 5 noktada Asi Nehri’ne gelen suyu kesiyor. Arazi sulaması için yapılan bentlerden ötürü nehre su gelmiyor. Biz Asi’yi kötü görüntüsünden kurtardık. Yaptığımız arıtma tesisinden Asi’ye saniyede 100 litre temiz su veriyoruz ama yetmiyor. Çünkü nehirdeki habitat çoğaldı. Kanuna göre DSİ’nin 1 metreküp su bırakması gerekiyor. Bırakamadığı için bizim verdiğimiz su yetmiyor ve balıklar ölüyor” diyerek bu konuda DSİ’nin yapması gerekenler olduğunu anlattı.

Hatay’daki DSİ yetkilileri ile her zaman uyum içinde çalıştıklarını söyleyen Savaş, “Buradaki yetkililerle her konuda uyum içinde çalıştık. Eğer hükümet para vermeyip barajı bitirmiyorsa buradaki arkadaşların da yapabileceği bir şey yok. Bu konuda üreticinin tarlasının mı sulanması yoksa balıkların yaşaması mı ikileminde konuyu çözüme kavuşturacak kurum biz değiliz. Biz kendi imkânlarımızla 100 litre su verebiliyoruz. Eğer DSİ biraz su bırakabilirse biz memnun oluruz” ifadelerini kullandı.

Asi Nehri ile ilgili önemli bir proje hazırladıklarını da söyleyen Savaş, bu proje ile Asi’nin 2-3 yıl sonra daha da rahatlayacağını ifade etti.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu