SAĞLIKLI EVLİLİĞİN GELİŞİMİ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

 

Evliliklerde mutluluğun kolay ve kestirme bir yolu yoktur. Mutlu evlilik; bir şans değildir; çaba, emek, sabır, özveri, uzlaşma, anlaşma ve önemsemenin bir ürünüdür. Mutlu ve iyi evliliğin sırrı bir reçete gibi verilemez , ancak mutlu evlilik yolunda bazı yol göstericilerden bahsedebiliriz. Yani bunları yaparsan harika bir evliliğin olacak değil de ,evlilikte anlam bulmamızı sağlayacak bazı yol göstericileri paylaşacağım. Biraz sevgi, saygı, güven, biraz eşlerin mutlaka vermesi gereken ödünler ve yapması gereken fedakârlıklar, biraz duygusal istikrar ve destek, biraz karşısındakinin verme ve alma ihtiyacını tanıma, biraz finansal güvenlik iyi bir evlilikte yol göstericilerden  bazılarıdır. Sağlıklı ve mutlu bir evliliği gerçekleştirebilmek için sevgi, saygı ve güven temel koşullardır.

EVLİLİĞİ AYAKTA TUTACAK ; bazı temel önerileri ise şöyle özetleyebiliriz:

1- Evlendikten sonra birinci önceliğiniz eşiniz ve çocuğunuzdur. Anne, baba ve diğer akrabalarınız ile arkadaş ve dost çevreniz daha sonra gelir. Diğer unsurlar eş ve çocuğunuzun yerini almaya başladığı anda çatışma ve huzursuzluk kaçınılmazdır. Evlilik iki ayrı hayattan, bireylerin özerkliğini koruyarak tek bir hayat oluşturabilmektir. Artık yaşamınızın odak noktası kendi evliliğiniz, kendi yuvanızdır.

2- Birbirlerinize karşı  emir cümlesi kullanmayın. Unutmayın ki tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.

3- Asla yargılayıcı ve suçlayıcı olmayın. Önce kendinizi yargılayıp sonra bir karar verin. Eşiniz sinirliyken üstüne gitmeyin, sakin kalmaya çalışın. İki sinirli ve öfkeli insan ateşle barut gibidir. Soru sorun ama sorgulamayın. Önemli olan suçluyu bulmak değil, çözüme ulaşmaktır. Başarısızlıkları birbirinizin yüzüne vurmayın.

4- Mutlu bir evlilikte rollerin ve sorumlulukların paylaşımı çok önemlidir. Roller ev işlerinin paylaşımı, çocukların bakımı, ekonomik meselelerde karar verme, izin ve tatil günlerinde ne yapılacağı gibi her konuda olabilir. Geleneksel, ataerkil ilişkilerde rol dağılımı farklı, eşitlikçi modern ilişkilerde farklı olabilir. Önemli olan karşılıklı kabul ve memnuniyettir. Baskın rolün eşit dağıtılması huzur ve mutluluğu arttırır.

5- İletişim ve karşılıklı anlayışa özen gösterin. Göz iletişiminden kaçınarak yapılan bir konuşma iletişim değildir. Sırlarınızı birbirinizle paylaşın. Cinsellik, ekonomi, çocukların yetiştirilmesi, gezi planları, arkadaşlarla görüşme v.s her konuda sık sık duygu ve düşünce alışverişinde bulunun. Konuşurken birbirinizi iğnelemeyin. Eşinizi asla aşağılamayın. Kendinizin de yanılabileceğini unutmayarak, söylediğiniz her şeyi eşinizin doğru kabul etmesini beklemeyin.

6- Eşinizi asla başkalarının eşleri ile kıyaslamayın. Kıyaslanma özellikle erkeklerde çok kırıcı olabilir ve ruhunda derin yaralar açabilir. Eşinizi kıyaslamayın, olumlu yönlerini takdir edin.

7- Birbirinizin özeline girmeyin ve saygı gösterin. Asla yalan söylemeyin. Başkalarının yanında tartışmayın.

8- Birbirinizle ilgili güzel ve olumlu ifadeler kullanın, sevdiğinizi, beğendiğinizi sık sık ifade ederek egolarınızı tatmin edin.

9- Sık sık birbirinize sarılın, dokunun, öpüşün. Cinselliği konuşmaktan kaçınmayın. Seksi asla ceza olarak kullanmayın.

10- Eşinizi değiştirmeye çalışıp kendinize uydurmaya zorlamayın. Asıl olan eşinizi değil, kendinizi değiştirmenizdir. Eşinizin iyi taraflarını ön plana çıkarın. Evlilik karşı safların mücadelesi değildir. Karşılıklı fedakârlık şarttır. Karşılık beklemeden vermeyi öğrenin. Alttan almak yenilgi değildir. Bağışlamayı öğrenin, bağışlayıcı olun.

11-Günümüzün temel problemlerinden  olan sabırsızlık ve tahammülsüzlüğe dikkat edin.

 

Psikiyatrist Prof.Dr. Mehmet Zihni  SUNGUR hocamızın bir sözü her zaman bana ışık olmuştur.’’Bütün Psikiyatrik ve Psikolojik problemlerin ardında katılık vardır.’’der .Sizlerde ilişkileriniz ve evliliğinizde dinginleşmeye ,derinleşmeye ve esnemeye çalışın.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu