Psk.Dan.Oral’dan “Sınav kaygısı ve Kaygıyı yönetme” Semineri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

 

Bölgemizin başarılı Psikolojik Danışmanlarından Mehmet Oral Ekin Koleji 12.sınıf öğrencilerine “Sınav kaygısı ve Kaygıyı yönetme” Semineri verdi.Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında alına tedbirler çerçevesinde okulun konferans salonunda gerçekleşen seminere  12.sınıf öğrencileri ve öğretmenler katıldı.

Sınav kaygısı , Öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı durumudur diyen Psikoljik Danışman Mehmet Oral  yaptığı sunumda ; “Sınav kaygısı aslında gerekli ve faydalıdır. Öğrenciyi öğrenmeye, bir amaç edinmeye motive eder. Faydalı olmayan az ve aşırı kaygıdır. Aşırı sınav kaygısı başarısızlığa neden olur. İstenilen kaygı orta düzey kaygıdır.

SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ

ZİHİNSEL BELİRTİLER; Felaket yorumları içeren düşünceler, unutkanlık, dikkati toplayamama, konuları hatırlamakta güçlük gibi

DUYGUSAL BELİRTİLER; Gerginlik, sinirlilik, karamsarlık korku hali, panik, kontrolü yitirme hissi, güvensizlik, çaresizlik ve heyecan gibi

DAVRANIŞSAL BELİRTİLER; Kaçma (ders çalışmayı bırakma, sınavı yarıda bırakma) kaçınma (ders çalışmayı erteleme, sınava girmeme) gibi

SINAV KAYGISININ NEDENLERİ

Yanlış Ders Çalışma Alışkanlıkları;

Plansız ve programsız ders çalışmak başarısızlığın en önemli kaynağıdır. Öğrenmek ve bu öğrenilen bilgiyi kullanmak da zor bir süreçtir. Kişi de kalıcı öğrenme ve bunu pratiğe dökebilme becerisi kazanılmadığında kişinin motivasyonunun düşmesine neden olur. Sınava çalışmaya geç başlama konuların yetiştirilememesi veya erken başlanmasına karşın zamanı etkin kullanılması nedeniyle konuların yetiştirilememesi, konu tekrarın yapılamaması kaygıyı artırır.

Sınava Çok Fazla Anlam Yüklenmesi-Başarısızlık Korkusu:

Kişinin potansiyellerine uygun olmayan amaç belirlemesi ya da sınavı kendini

kanıtlayacağı bir platforma dönüştürmesi de kaygı düzeyini yükseltir. Başarısız olma korkusunu yoğun yaşayan bireylerin, kendilerine olan güvenleri azalır ve kaygı düzeyi yükselir.

SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKABİLMEK İÇİN;

Sınava planlı programlı çalışma-Hedef Koyma

Herkes bilir ki yönü olmayan gemi denizde kaybolur. Gerçekçi hedef koyulması; var olan performansımıza uygun bir alana yönelmemizi sağlayacaktır.Planlı ve programlı ders çalışan öğrencilerde sınavlara kaygısını daha iyi düzenlemiş şekilde girecektir.

Doğru Nefes Alma ve Gevşeme

Sınav girmeden ya da sınav sırasında kaygı düzeyinizin artarsa, birkaç kez derin nefes

alın. Ayrıca birkaç dakika gözlerinizi kapatarak sizi mutlu eden bir anıyı ya da bir yeri

hayal edin. Bu rahatlamanıza ve düşünce odağınızın değişmesine yardımcı olacaktır.

 

Zihnimizde Beliren Yanlış Düşünceleri Belirleme ve Bunları Değiştirme

Sınavı kazanamam? Anne babama ,arkadaşlarıma,öğretmenlerime ne derim? Bu sınav benim için hayattaki son şansım gibi mantık dışı olan  düşünceleri tespit edip bunları olumluları ile değiştirmek cok ciddi bir katkı sağlayacaktır.”ifadelerine yer verildi.

Finalde Öğrencilere Sınavların sizin kişiliğinizin değerinin ölçütü olmadığını,sadece akademik başarınızı ölçeceğini lütfen unutmayın Ebeveynlere ;Her anne baba çocuğunun başarılı olmasını ister.Bu süreci en iyi şekilde atlatmak için Uzman Desteği almaktan çekinmeyin diyen Psikoljik Danışman Mehmet Oral  öğrencilerin sorularını cevapladı.

Oldukça faydalı bir seminerde 12.sınıf öğrencileri ile bir araya geldiklerini ifade eden Psikoljik Danışman Mehmet Oral  ,Semineri organize eden Okulun Psikoloğu Latife Çekmece’ye teşekkür etti.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu