Psikoteknik Belgesi Zorunlu Hale Geliyor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile bugünden itibaren ticari araç sürücülerinde  psikoteknik belgesi olması yarın itibari le  zorunlu hale geliyor. Belgesi olmayanlara bin 181 lira cezai işlem uygulanacak ve araç kullanmalarına izin verilmeyecek.

Kısa süre önce faaliyete başlamasına rağmen psikoteknik belgesi konusundaki başarılı çalışmaları ile dikkatleri üzerinde toplamayı başaran Kardaş Psikoteknik Değerlendirme Merkezi  Ticari araç sürücülerinin en çok tercih ettiği işletme olarak biliniyor. Psikolog Ayten Kardaş yönetimindeki Kardaş Psikoteknik Değerlendirme Merkezinin  1 Temmuz itibari ile daha da yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

Yakın Doğu Üniversitesi 2015 İngilizce Psikoloji bölümü mezunu olan Psikolog Ayten Kardaş yaptığı açıklamasında :” Psiko-Teknik Değerlendirme Sistemi Nedir?

Sürücülerde güvenli araç kullanmak için temel olarak bulunması gereken algı, dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği, hız-mesafe tahmini gibi zihinsel özelliklerinin; tepki hızı, göz, el ayak koordinasyonu gibi psiko-motor yetenek ve beceri düzeyinin, risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol gibi tutum, davranış, alışkanlık ve kişilik özelliklerinin bilgisayar destekli test sistemleri kullanılarak ölçülebildiği” bir sistemdir.

Böylece; bir sürücünün, bir aracı sürebilmek için asgari düzeyde, trafiğe ilişkin yeteneklere sahip olup olmadığı ve trafiğe ilişkin kişilik açısından, trafik kurallarına uyma eğilimine sahip olup olmadığı hakkında daha tarafsız, daha bilimsel ve daha standart koşullarda gerçekleştirilmiş uygulamalarla sonuçlara varılması sağlanabilmektedir.

Psiko-teknik değerlendirme merkezlerinde Psikologlar görev yapmaktadır.

Psikoteknik Raporunu ; Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ,Stajyer ehliyeti elinden alınanlar,Kırmızı ışık ihlali yapıp cezai işlem uygulananlar,ehliyeti elinden alınanlar,Drift ve spin yapıp cezai işlem uygulananlar,ehliyeti elinden alınanlar ,Alkollü araç kullanımı sonucu ehliyeti elinden alınanlar,Hız sınırını aşanlar ve  100 ceza puanını dolduranlar alırlar.

Psiko-Teknik Değerlendirme Sistemi için yasal iki düzenleme bulunmaktadır.

  1. Ticari Araç Kullanan Şoförlerin Alması Gereken Psikoteknik Değerlendirme Raporu

Ticari araç kullanan kişiler her 5 yılda bir yetkili psikoteknik merkezinden sağlıklı olduğunu gösteren psikoteknik değerlendirme raporunu almalıdır.

  1. Ehliyet İadesine Dönük Olarak Verilen Psikoteknik Değerlendirme Raporu

Alkollü araç kullanımından 3. kez ehliyetini aldırmış olan sürücüler (5 yıllığına) süre bitiminde psikoteknik muayeneden geçmelidirler.

Bir yıl içerisinde 5 defa hız ihlali nedeniyle ehliyetine el konulanlar süre bitiminde psikoteknik muayeneden geçmelidirler.

Psiko-Teknik Değerlendirmede değerlendirilen yetenekler şunlardır: Zihinsel Yetenek ve Beceriler ; Dikkat,Anlama ve Değerlendirme Yeteneği(Muhakeme), Hız ve Mesafe Algılama,Geniş Görüş Alanı İçinde Uyaran Fark Etme ve Şekil Algılamada Görsel Süreklilik.

Psikomotor Yetenek ve Beceriler; Tepki Hızı ve  Koordinasyon Düzeyi.

14 testi en az 1 saat içerisinde yapmak gerekmektedir.

Psiko-Teknik Raporu İçin İstenen Evraklar (Ticari Araç Kullananlar için)

  1. Ehliyet Fotokopisi
  2. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

Psiko-Teknik Raporu İçin İstenen Evraklar (Ehliyet İadesine Dönük)

  1. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  2. Ceza Tutanağı Aslı ve Fotokopisi, E devlet çıktısı,Emniyetten alınan ehliyet dökümü.

Psikoteknik belgesi almayı düşünen sürücülerimizi Cebrail Mahallesi Vali Gazezoğlu Caddesi İnci Apartmanı No:7/1 Antakya adresinde faaliyet gösteren Kardaş Psikoteknik Değerlendirme Merkezimize bekliyoruz.”dedi.

Kardaş Psikoteknik Değerlendirme Merkezi iletişim telefonu 0 539 888 26 79

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu