Prof. Dr. Sedat Cereci’nin Hatay Haahaları Belgeseli Almanya’da

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay’ın binlerce yıllık geleneği haahaları konu edinen Hatay Haahaları adlı belgesel 06-11 Haziran 2023 tarihlerinde Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen  Junges Kurzfilm Festival Hamburg adlı etkinlikte gösterilecek.

Prof. Dr. Cereci’nin Hatay’da çektiği belgeselde, Ortadoğu coğrafyasının hemen hemen tümünde yaygın olan zılgıt kültürünün Hatay’daki yansıması olan ve kökeni Asur Medeniyetine kadar dayanan Hatay haahalarının konu edldiği, belgeselin, kadim şehir Hatay’ın çok eski bir sözlü kültür örneğini ortaya koyduğu belirtildi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından, 2 yıl süren bir çalışmanın sonunda çekilen belgeselde, Hatay ve ilçelerinde yaşayan haaha geleneğinin, çoğunluğu Arapça ve Türkçe olan örneklerle anlatıldığı belirtildi. Antakya, İskenderun, Altınözü, Samandağı’nda yapılan çekimlerde, haaha geleneğinin tarihinin antropolojik ve tarihsel belgelerle açıklandığı, Prof. Dr. Bülent Arı ve Araştırmacı Yazar Mithat Kalaycıoğlu’na ait kaynaklardan ve sözlü tarih görüşmelerinden yararlanıldığı bildirildi.

Almanya’nın saygın film festivallerinden biri olan Junges Kurzfilm Festival’inde gösterilecek olan belgeselde, Arapça’da tezahürat anlamına gelen zılgıt adlı nidânın evrilmiş formu olan ve 4lü dizeler halinde, murabbâ olarak okunan haahaların, misafirlik, kına, düğün, asker uğurlaması, sünnet gibi özel günlerin vazgeçilmez ögesi olduğu, Prof. Cereci’nin belgeselinde çok sayıda haaha örneğine yer verildiği dile getirildi.

Belgeselde Prof. Dr. Osman Biçer, Dr. Öğr. Üyesi Nil Çokluk, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Atay, Doç. Dr. Yusuf Okşar, Nazlı Betül Çam, Cafer Yaylacı, Celal Kıssacık, Senem Biter, Onur Samsum’un koordinatör, Murat Çam’ın kurgu operatörü olarak görev aldığı, Bülent Ateş’in filmin müziklerini yaptığı öğrenildi.

Şubat 2023 tarihinde Fransa’da uluslararası prömiyerini yapacak olan belgeselin, ardından ABD ve Kanada’da gösterime gireceği ve daha sonra Sofya’da gösterim listesine alındığı bildirildi. Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, çoğunluğu etnik kültürlerle ilgili, Türkçe, Arapça, Kürtçe, Süryanice 30a yakın belgesel çektiği ve 60tan fazla ülkede festivallere katıldığı bildirildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu