Prof. Dr. Sedat Cereci’nin “Çokkültürlü Hatay Mutfağı” Filmi Hindistan’da

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Gastronomi şehri Hatay’ın mutfağının konu edildiği belgesel film Kasım ayında Arjantin’de gösterilecek. Prof. Dr. Sedat Cereci’nin daha önce ödül aldığı Hindistan’da bir kez daha son filmiyle yer alacağı öğrenildi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından üniversite proje biriminin katkılarıyla çekilen, Hatay’ın çokkültürlü mutfağının anlatıldığı belgesel “Çokkültürlü Hatay Mutfağı” (Multicultural Hatay Cuisine), 20-28 Kasım tarihlerinde Hindistan’da düzenlenen 52nd International Film Festival of India, GOA Festivali’nde gösterilecek.

Akademisyen ve yönetmen Prof. Dr. Sedat Cereci’nin 27. Belgesel filmi olan Çokkültürlü Hatay Mutfağı adlı filmin Lübnan’da yapılan ilk gösteriminin ardından, Güney Kore, Japonya, İspanya, Almanya, Arjantin gibi ülkelerden sonra Hindistan’da da gösterim listesine alındığı öğrenildi. Kuramsal çalışmalarının yanında uygulamalı çalışma yapan nadir bilim adamlarından biri olan akademisyen, ve belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından 2020-2021 yıllarında yönetilen, Hatay Mutfağının çokkültürlü yapısını tarihsel bağlamda ele alan filmin, çokkültürlü özelliğinin uluslararası alanda ilgi topladığı belirtildi.

Hatay mutfağını tarihsel bağlamda ele alan filmin hazırlıkları sırasında, detaylı tarih araştırması yapıldığı öğrenildi. Asurlular, Akadlar, Yahudiler, İbranilerin yoğun olarak yaşadığı, Mezopotamya’nın kuzey uzantısı olan Hatay’ın binlerce yıla dayalı çokkültürlü mutfağını konu edinen ve Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından 2020-2021 yıllarında çekilen filmde Antakya, Defne, İskenderun, Arsuz, Samandağ, Altınözü, Yayladağı gibi yerlerde yapılan çekimlerde, Hatay’ın çokkültürlü yapısını oluşturan Nusayri, Ortodoks, Arap, Alevi, Sünni, Türkmen unsurlarla görüşüldüğü, her etnik grubun mutfak kültürüne yer verildiği dile getirildi. Hatay’ın dünyaca ünlü mutfağının şöhretinin, çokkültürlülükten, çeşitlilikten ve tarihinin binlerce yıla dayanmasından kaynaklandığı dile getirildi.

Uzun araştırmalarla ortaya çıkan Çokkültürlü Hatay Mutfağı adlı filmin yapımında 19 kişinin görev aldığı öğrenildi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri biriminin katkılarıyla çekilen filmde Dr. Öğr. Üyesi Ömer Eren’in tema danışmanlığı, Cafer Yaylacı, Hakan Karataş, Emel Koç ve Mustafa Eniç’in koordinatör olarak katkıda bulunduğu, Yavuz Türkmen’in kurgu operatörü, Celal Kıssacık, Hasan Kaya ve Bülent Ateş’in müzisyen olarak görev aldığı bildirildi. Filmin İngilizce altyazı ile ilk gösteriminin Lübnan’da yapıldığı, 2021 ve 2022 yıllarında da bir çok ülkede gösterileceği dile getirildi.

Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, çoğu etnik konularda ve değişik dillerde belgesel filmler çektiği ve 50den fazla ülkede festivallere katıldığı öğrenildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu