Prof. Dr. Sedat Cereci’den Sinema Kitabı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Türkiye’de iletişim alanında 30dan fazla kitap yazan ve 3 dilde yayın yapan nadir akademisyenlerden olan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin 33. Kitabı DIE THEORIEN DES KINOS (Sinema Kuramları), 17 Ocak tarihinde yayınlandı.

Çalışmalarının uluslararası alanda da değerlendirilmesi amacıyla yaklaşık 20 yıldır Türkçe dışında İngilizce ve Almanca kitap ve makaleler yazan ve belgesel filmler çeken Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci’nin son kitabının, Die Theorien Des Kinos adıyla Almanca yayınlandığı öğrenildi.

Sinema felsefesinden film teorisine, görsel ifade ve sinema görüntülerinden sinemasal zamana kadar sinemayla ilgili değişik konuların yer aldığı kitapta, Sinema filozofu: Charlie Chaplin, Sergei Esienstein’ın Sinema Teorisi, Vsevolod Pudovkin’in sinema teorisi, Lev Kuleshov’un Sinema Teorisi, Dziga Vertov’un sinema teorisi gibi dünya sinemasını yönlendirenlerle ilgi bölümlerin bulunduğu bildirildi.

Psikoloji ve sinema ilişkisinin de ele alındığı çalışmanın, Sinemanın Psikanalitik Kuramı, Avangard (Öncü) Sinema, Fenomenolojik Film Teorisi, Feminist Film Teorisi, Yapılandırmacı Film Teorisi, Formalist Film Teorisi, Politik Sinema Teorisi, Modern Sinema Teorisi gibi bölümleri içerdiği belirtildi.

Kitapta, Fantezi Sinema, Gilles Deleuze’ün Sinemaya Yaklaşımı, Rudolf Arnheim’ın Sinemaya Yaklaşımı, Béla Baláz’ın Sinema Teorisi, Sergei Parajanov Sineması, Ingmar Bergman’ın Sineması, Ömer Lütfi Akad Sineması, Andrei Tarkovsky’nin Sineması, Akira Kurosawa Sineması, Sinemada Dogma 95 Hareketi, Steven Spielberg Sineması, Safi Faye’nin sineması, Ousmane Sembene Sineması, Lars von Trier’in Sineması, Mouly Surya’nın Sinemaya Yaklaşımı gibi önemli sinema kuramcı ve yönetmenlerinin sinemayla ilgili deneyimlerinin paylaşıldığı açıklandı.

Devrim niteliğinde bir Arjantinli film yapımcısı: Fernando Solanas; Mouly Surya’nın Sinemaya Yaklaşımı, Maroun Bagdadi Sineması, Yılmaz Güney’in Sinemaya Yaklaşımı, Distopya Sineması, Sinema Büyüsü gibi bölümlerin de bulunduğu kitabın İKSAD Yayınevi tarafından yayınlandığı bildirildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu