Prof. Dr. Sedat Cereci’den Çokdilli Müzikal

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

İletişim alanındaki akademik çalışmaları, kitapları, etnisite ve çokkültürlülük konularındaki belgesel filmleri, müzik çalışmaları ve uluslararası etkinliklere katılımıyla tanınan Prof. Dr. Sedat Cereci, içinde Romence, Ermenice, Süryanice, Türkçe, Arapça, Zazaca, Kürtçe, Çerkesce şarkıların yer aldığı ve çokkültürlülükle insan olmanın ilişkisini ele alan “Panayır” adlı bir müzikal hazırlığında.

Prof. Dr. Sedat Cereci’nin çokkültürlülük bağlamında, Antakya, Mersin, Diyarbakır, Mardin, Van, İzmir, İstanbul gibi kentlerdeki etnik unsurların birliğiyle ortaya çıkan kültürel varsıllıktan esinlenerek, içinde farklı dillerde ezgilerin yer aldığı, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Antakya Devlet Konservatuarı’nın katkılarıyla 2022 yılının başlarında sahnelenebilecek bir müzikal senaryosu yazdığı öğrenildi.

Yaklaşık 40 yıldır Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği çalışan Prof. Cereci’nin, TRT İstanbul Radyosu’nda müzik programları hazırladığı, defalarca konser verdiği, önceki yıllarda değişik dillerde şarkılar söyleyen koro yönettiği, konservatuarda dersler verdiği dile getirildi.

Çingene Almira, Ermeni Koçar, Süryani Gabriel, Kürt Rojbin, Arap Mikdat, Çerkes Janok ve Gule, Nusayri Semire, Zaza Delal, Türk Mehmet gibi karakterlerin bulunduğu ve bir panayırda hayatın anlamının tartışıldığı, ölümle yaşamın mukayese edildiği, herkesin kendi kültürüyle panayıra katıldığı müzikalin Türkiye’deki çokkültürlülüğü de gündeme getirip değerini ortaya koyduğu belirtildi.

Müzikalde, Türkçe “ne sevincin ömrü varmış”, Kürtçe “Lo berde”, Romence “Ederlezi”, Ermenice “Aghunik”, Arapça “Sabiha”, Süryanice “Mahbubi”, Zazaca “El Qajiye” adlı ezgilerin, “Ardahan’ın yollarında” adlı türkünün yanı sıra, müziğin değişik formlarından örnekler, ilahiler,  ağıtlar, marşlar gibi ezgilerin de bulunduğu bildirildi.

Bir panayır ortamında geçen müzikalin öyküsünün, dünya gibi içinde çok değişik ırkların, kültürlerin, inançların yaşadığı ve birbirini tanıyıp sevdikçe huzurun ve neşenin oluştuğu çokkültürlü bir ortamı temsil ettiği dile getirildi. Müziğin ise en etkili iletişim araçlarından biri olduğu vurgulandı.

Yaklaşık 30 yıldır bilimsel ve sanatsal anlamda etnisite ve çokkültürlülük üzerine çalışan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, farklı etnik kültürlerle ilgili belgesel filmler çektiği ve uluslararası festivallere katıldığı bildirildi. Süryanilerin tarihi ve kültürü, Kürtlerin tarihi ve kültürü, Küresünnilerin tarihi ve kültürü, Antakya’daki çokkültürlü ortak yaşam, Mersin’deki tarihi çokkültürlü göçler ve çokkültürlülük, Van’da çokkültürlü Hıdırellez kutlamaları, Hatay’ın çokkültürlü mutfağı gibi konularda belgesel filmler çeken Prof. Cereci’nin, 90dan fazla ülkede filmlerini gösterdiği ve çokkültürlülükle ilgili sunumlar yaptığı öğrenildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu