Prof. Dr. Sedat Cereci’den Çamlıyayla Belgeseli

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Belgesel film alanında Türkiye ve Avrupa’nın tanınan isimlerinden olan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin 2022 yılı projelerinden biri de Çamlıyayla belgeseli.
Belgesel film çalışmalarını 1992 yılından bu yana uluslarası alana taşıyan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin son projesinin, Mersin’in Çamlıyayla ilçesinin kültürel tarihi olduğu öğrenildi. Bugüne kadar tarih ve etnik kültür konusunda yaklaşık 25 belgesel film çeken Prof. Cereci’nin, önceleri bir yayla olarak kullanılan Çamlıyayla’nın ileri gelenleriyle görüşerek kültürel tarih belgeseli çekimlerine başladığı bildirildi.
Helenistik bir Ermeni yerleşimi olan Çamlıyayla’nın Toros Yörüklerinin yerleşmesiyle başlayan kültürel öyküsünün sözlü tarih görüşmeleriyle belgesele yansıtıldığı belirtildi.
Kendine özgü dili, gelenekleri, karsambaç adlı tatlısı, iğne oyası, fındık lahmacunu gibi kültürel özellikleriyle bilinen Çamlıyayla’nın çamlarla donanmış coğrafyasının da belgeselde sıklıkla görüntülendiği açıklandı. Kilikya Ermeni Krallığının yazlık başkenti olan ve Kilikya Kralı Oşin’in zamanının çoğunu geçirdiği Çamlıyayla’nın tüm doğal ve kültürel özellikleriyle belgesele aktarıldığı öğrenildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu