OTOMOBİLSİZ BİR KENT MÜMKÜN MÜ?…

Selda Asker
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Daha sağlıklı, yaşanabilir bir dünya için; sürdürülebilir, çevreci bir ulaşım olan bisiklete insanları teşvik etmek ve araç öncellikli değil insan öncelikli düşünmeye vurgu yapmak amacıyla bütün dünyada her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında Yeşil Ulaşım Hareketlilik Haftası ve 22 Eylülde de “ Otomobilsiz Kent Günü” etkinliği düzenlenmektedir. Yeşil alanların, okul bahçelerinin, yaya kaldırımlarının hızla araç öncelikli düşünülüp yol genişletme adı altında talan edildiği ve bununda kamu yararı olarak görüldüğü günümüzde iklim değişikliğinin nedenlerden bir tanesi olan ulaşım kaynaklı atmosfere yayılan gazların en aza indirilmesine dikkat çekmek adına önemli bir haftadır.

İlk olarak 1997 yılında Fransa`da başlayan bu etkinlik hızla dünyaya yayılmıştır. 2000 yılında 600, 2001 de 1600, 2004 te 2200 ve 2006 da yaklaşık 2800 kentte uygulanmıştır. Fransa’nın başkenti Paris’te ilk kez Otomobilsiz Kentler Günü’nde motorlu araç trafiğine kapatılan ünlü Champs Elysées Bulvarında hava kirliliği ölçümü yapılmıştı ve günün sonunda kirlilik oranında %40 azalma görülmüştü. Bu Paris için bir dönüm noktası oldu ve bundan sonra Paris Belediye Başkanı araç kaynaklı emisyonları azaltma noktasında önemli kararlara imza attı.

2013 te Avrupa Yeşil Hareketlilik haftasına katılan Budapeşte yeni bir metro hattı açarak toplu taşıma sistemini genişletmiş, 150 tane çevre dostu otobüs satın almış, bir hafta boyunca otobüsleri kullananlara ve bisikletlilere bedava kahvaltı, yolculuk sırasında okuyabilecekleri ücretsiz kitap dağıtmıştır. Yine 2013 te Slovenya Ljublijana şehrinde Arabasız Kent Günü yaptıktan sonra şehrin merkezindeki bir bulvarı yaya alanı olarak düzenlemiştir. İsveç ise Östersund Şehrinde internet üzerindeki seyahat rehberlerini güncelleyerek farklı güzergahları ve ulaşım seçeneklerini eklemiş ve A noktasından B noktasına ulaşmanın maliyeti , harcanan emisyon ve karbon miktarını eklemiş. Tüm bu bilgilerin yer aldığı İzmir’de hazırlanan Otomobilsiz Kent Günü ve Avrupa Yeşil Hareketlilik haftası sunumunda naçizhane Antakya’da yaptığım açıklamaya da yer verilmiş : 2010 yılında “Toplum yararı kamu yararı diyerek yeri geldiğinde yeşil alanların bile yerlerini caddelere bıraktığı” nı söylediğim anlatılmış. Ee ben daha ne diyim!…

DÜNYAYI HOR KULLANIYORUZ…Parasını verip satın alamayacağımız başka bir dünya olmadığı için elimizdekinin kıymetini bilip, dünyayı daha fazla hor kullanmayalım. Bisiklet yolları, bisiklet sürme bir şehri kalite kenti yapan tüm etkenlerle ilişkilidir. Bisiklet yer ve enerjiden tasarruf ettirir, gürültüye, hava kirliliğine neden olmaz. Küresel ısınmadan önemle bahsettiğimiz bu dönemde otomobillerin atmosfere bıraktığı karbon monoksit gazinin verdiği zararları düşünürsek,  senelerce sadece bisiklet kullansak belki atmosferi kurtarabiliriz.

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü şehirlerde otomobilsiz bir yaşamın mümkün olduğunu göstermek ve deneyimlemek için caddelerin trafiğe kapatılarak yayalara ve bisikletlilere sunulduğu bir gün. Çevre hareketin içinde olduğum yıllarda tüm dünyayla eş zamanlı olarak İlimizde düzenlediğimiz farkındalık amaçlı bisiklet turlarıyla neredeyse geleneksel bir hal alan bu haftayı araç trafiğine kapalı, bisiklet yolları olan, yayalalaştırılmış caddeler, karbon monoksiti absorbe eden bol ağaçlı, yeşil alanlar ile hayal etmekten vazgeçmeyecek ve bunu her fırsatta dile getireceğim. Ne yapayım belki biraz ironi ama umudu her zaman sevdim. Umut yeşertir…

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu