1990’lı yıllardan bu yana Hatay’da müzik sektöründe ön planda olan İzmir Müziğin başarılı işletmecisi Erdem İzmir, firma olarak faaliyetleri ve pandemi döneminde müzikal faaliyetler ve aldıkları önlemler hakkında bilgiler verdi.
90’lı yıllarda küçük bir dükkan ile müzik sektörüne adım atan İzmir Müzik zamanla müzik alanında birçok projeye imza atmış. Antakya Atatürk Caddesindeki işletmede birçok enstrümanın satışını yapan İzmir Müzik, aynı zamanda işletmedeki stüdyolarında profesyonel müzisyenlere prova imkanı sunuyor.
İzmir Müzik bünyesinde enstrüman çalmak isteyenlere müzik kursları da verdiklerini söyleyen Erdem İzmir, amatör ve profesyonel olarak müziğin her alanında olduklarını belirtti.
Müzik sektöründe zamanla daha da tecrübe kazandıklarını söyleyen Erdem İzmir:“ Zamanla müzik sektörünün büyük firmalarının bayiliğini aldık. Yamaha bu firmaların başında geliyor ve sektörün zaten lokomotif markası. Şuan Yamaha’nın Türkiye’deki ithalatçılarından biriyiz. Getirttiğimiz ürünlerin garantili bir şekikde dağıtımını yapıyoruz. Tabi pandemi öncesinde planlar başkaydı, pandemi sonrasında farklılaştı. Bizler de bu süreçten etkilendik. Pandemi öncesinde Hatay’da birçok özel okulun, kolejlerin ve devlet okullarının müzik odalarının kurulmasından, bando ekipmanları ve seslendirme sistemlerinin kurulmasına kadar bu işlerin tedarikçisi konumundaydık. Tabi pandemiyle birlikte süreç farklı ilerledi”. şeklinde konuştu.
ÖNCE SAĞLIK GELİR
Pandemi döneminde tüm sektörler gibi kendilerinin de bir süre işletmeyi açamadıklarını ve ticari faaliyetleri askıya aldıklarını vurgulayan Erdem İzmir: “ Bu süreçte okullardaki faaliyetlerimiz durdu. Bunla birlikte bünyemizde kurslarımız var onları da durdurmak zorunda kaldık. Pandemiden ciddi bir etkilenme yaşadık. Pandeminin ilk dönemlerinde insanlar da bir bocalama yaşadılar. İnsanlar evde televizyon ve film izlemekten sıkıldılar. Bu süreçte kimi insanlar bir gitar çalsaydık, bir bağlama çalsaydık diyerek bir farkındalık yaşadı. Tabi mağazalar kapalı olunca internete yöneldi insanlar. Biz de bunun farkına vararak o süreçte kendimizi yenileyerek web sitemizle ve diğer internet satış platformlarında yerimizi aldık. Online satışlar yaptık.” dedi.
KİMSE ZARAR GÖRMESİN
Pandemi döneminde kursları kapattıklarını ifade eden İzmir: “ Kurslarımızı salgın tedbirleri çerçevesinde yeniden açtık. Bu çerçevede bire bir dersler için özel steril, dezenfekte edilmiş sınıflar yaptık. Öğrenci ve eğitmen tarafında maske takarak gerekli tedbirleri alarak kontrollü dersler yapmaya başladık. 5 dersliğimiz var, pandemiden önce her sınıfa öğrenci alıyorduk, şuan sayımızı 2’ye düşürdük. Tüm sınıflarımızda sterilizasyon çalışmaları yapıyoruz. Kursiyer sayımızı da yarı yarıya düşürdük. Yeter ki kimse bir zarar görmesin. Tabi ücret anlamında bir artış yapmadık, aksine fiyatları aşağıya indirdik. İstiyoruz ki insanlar bu süreç içerisinde bir enstrüman çalmayı öğrensin ve pandemiden ötürü olası bir kısıtlama da evlerinde kaliteli zaman geçirsin”. ifadelerini kullandı.
Sürecin eskisi gibi ilerlemediğini müzik faaliyetlerinin minimuma indiğini vurgulayan Erdem İzmir: “Restaurant, cafe, bar ve düğünlerde müzik yapıp evini geçindiren müzisyen arkadaşlarımız uzun bir süre iş yapamayıp işsiz kaldı ve çok zor günler geçirdi. Eğlence sektörünün kahramanı bu müzisyen arkadaşlarımız bir an önce tekrar işlerinin başına geçebilmelerini umuyoruz. Biz İzmir Müzik olarak bu müzisyen arkadaşlarımıza bir nebze desteğimiz olur umudu ile enstrüman, enstrüman teli ve müzikle ilgili tüm ihtiyaçlarını maliyetine verme kararı aldık. İyi günümüzde yanımızda olan bu müzisyen arkadaşlarımıza bu kötü dönemde de bizlerin destek olması gerekiyor”. İfadeleriyle konuşmasını sürdürdü.
Pandemi döneminde birçok kişinin enstrüman çalmaya yöneldiğini belirten Erdem İzmir: “ İnsanların hayatında muhakkak spor ve sanatın herhangi bir dalı olması gerekiyor. Tabi bunu insanlara küçük yaşlardan itibaren empoze etmek gerekiyor. Tabi öğrenmenin yaşı yok , ama küçük yaşta öğrenilen bir spor ya da bir sanat dalı daha kalıcı oluyor. Sanatın muhakkak hayatımızda olması gerekiyor. Şuan pandemiden dolayı toplum tedirgin burada da müzik, insanları psikolojik olarak rahatlatabilecek en önemli araçlardan biri. Şu dönem daha da müziğe yönelmemiz gerekiyor.” diyerek sözlerini tamamladı.













