KULAK ÇINLAMASI (TİNNİTUS) NEDİR?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ortamda sesli bir uyaran olmadan ses algılamasına kulak çınlaması (tinnitus) denilmektedir. Algılanan ses; çınlama, uğultu, rüzgâr sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi değişik tonlarda ve özelliklerde tarif edilebilir.

Kulak çınlaması çok fazla nedene bağlı olarak gelişebilir. Kulak çınlaması kulağa ait sebeplerden dolayı meydana gelebileceği gibi vücutta gelişen diğer rahatsızlıklar sonucunda da yaşanabilir.  Kan eksiklerine bağlı gelişen anemi ve demir eksikliği, B12 vitamini eksikliği, şeker hastalığı gibi sebepler de kulakta çınlamaya neden olabilir.. Günümüzde yüksek sese maruz kalma çınlamanın en sık rastlanan nedeni olarak görülür. Pek çok kişi farkında olmasa da kalabalık şehirlerde oluşan trafik ve şantiye gürültüsüne, endüstriyel gürültüye maruz kalmak çınlamayı tetikleyebilir. Ayrıca yüksek sesle müzik dinlemek de bu nedenlere eklenebilir. Özellikle erişkin dönemde yaşın da artmasıyla birlikte kulakta çınlamaları daha sıklıkla görülebilir. Mesleği gereği gürültüye veya basınç değişikliklerine maruz kalmak da (asker, pilot veya dalgıç gibi) kulak çınlamasının artmasına neden olabilir. Bunların yanı sıra kulak kanalında kulak kiri birikmesi, kulak iltihapları, kulak zarının delinmesi, kalp ve damar hastalıkları, stres gibi durumlar da kulak çınlamasının sebepleri arasındadır. Kulak çınlaması hastalarının yaklaşık % 55’inde çınlamaya işitme kaybı da eşlik etmektedir fakat hastalar genellikle bunun farkında değildir. Tinnitus, 65 yaş üstü kişilerin neredeyse üçte birini etkiliyor. Özellikle yaşlılığa bağlı işitme kaybı gelişen bireylerde çınlama çok sık görülüyor.

Çınlama ile beraber pek çok ruhsal ve davranışsal problem görülebilmektedir. Sıklıkla stres, sıkıntı, depresyon, endişe, kaygı, kötü ruh halleri, uyku bozuklukları, sinirlilik veya hayal kırıklığı, zayıf konsantrasyon bunlardan bir kaçıdır. Uzun süreli yaşanan çınlama problemi hastada çaresizlik hissi ve zihinsel sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

Kulak çınlamasının tedavi yöntemleri, çınlamanın sebebine bağlı olarak şekilleneceğinden tedavi seçenekleri oldukça geniştir. Muayene ve tetkikler sonucu çınlamanın sebebi ortaya konulur ve sonrasında kişiye özel uygun bir tedavi planlaması yapılır. Kulak çınlamasının azaltılmasına yönelik yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunma, kan basıncının kontrolü, tuzlu yiyeceklerden uzak durma, kahve, kola ve sigara tüketiminden kaçınma, egzersiz yapma gibi tavsiyeler etkili olmaktadır.

Bunların yanında son yıllarda yapılan araştırmalar modern işitme cihazlarının kulak çınlamasını hafifletmeye yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır. Tinnitus (çınlama) maskeleme özelliği olan işitme cihazları hastaya rahatsızlık veren çınlama sesini örtecek yumuşak terapi sinyalleri şeklinde sesler üretir. Böylece sizi rahatsız eden kulak çınlamasından ilginizi başka yöne çevirerek sizi rahatlatır ve hayattan zevk almanıza yardımcı olur. Çınlama Terapisi kulak çınlamasını ortadan kaldırma olanağı sunar. Uzun süren kulak çınlaması seslerini arka plana atarak aşırı uyarılma azaltılmış olur ve beyin artık kulak çınlaması seslerini duymamayı öğrenir, böylece kulak çınlaması olmadan yaşama olasılığı sağlanmış olur.

Sorularınız için; ody.deryabaklaci@gmail.com mail adresi ile iletişime geçebilir, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi karşısındaki Hatay Akgün İşitme Merkezi’nde beni ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu