KARNE DÖNEMİ ve  YARIYIL TATİLİ NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Dört aylık uzun ve yorucu bir okul döneminden sonra  çocuklarımız yarıyıl tatiline başlayacak.Sınavlar, dersler, erken kalkma gibi birçok sorumluluğun  geçici bir süreyle de olsa son bulduğu bu dönemin ,ders çıkarmamız için çok anlamlı bir zaman olduğu kanaatindeyim.

Çocuğunuz,ister kırık notlarla dolu , isterse de  iyi bir karne getirsin;

– Anne baba olarak ona sevgi ve şefkatinizi göstermeye devam edin.

– Karnesiyle ilgili düşünce ve duygularınızı onun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın.

– Çocuklarınızı kişiliklerine yönelik eleştirilerden kaçının. Eleştirilerin davranışına yönelik olması her zaman daha olumlu sonuçlar verir.

– Otoriter ya da aşırı koruyucu anne-baba tutumlarından ziyade güven verici, destekleyici ve hoşgörülü bir şekilde çocuklarınıza yaklaşın. Her davranışınızla onlara model olduğunuzu  unutmayın.

– Onu küçük düşürmeyin, başkaları ile kıyaslamayın.

– Bağırma dövme gibi davranışlardan kaçının.

–  Eğitimi konusunda ona yapılan aşırı baskının özgüvenini zedeleyeceğini unutmayın.

-Çocuğunuzu suçlamayın. Başarısızlıklarını yermek yerine başarılarını ödüllendirin.

– Önemli olay şeyin not değil, gayret olduğunu ona hissettirin.

YARIYIL  TATİLİNİ  NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ?

 Aileniz ile Değerlendirmenizi Yapın

1.Dönem sonunda hem ebeveyn  olarak hem de çocukların kendi kişisel muhakemelerini yapabilmeleri için akşam saatlerinde 30 dk lık aile toplantıları yapın.Hedeflerinize ne kadar ulaştığınızı,sorumluluklarınızı ne  ölçüde yerine getirdiğinizi,eksik ve tamamlanmış yönlerinizi değerlendirin.

Çocuklarınıza Değerler Kazandırın

Çocuklarınızın gelişiminde önemli olan değerleri çocuklara model olacak şekilde kazandırmaya çalışın.Vatanseverlik,yardım severlik,hoşgörü,sevgi,saygı,empati,iletişim,nezaket  ve güzel davranışlar gibi anlamlı değerleri çocuklarınıza kazandırmaya çalışın.

Eksiklerinizi tamamlayın

Ders eksiği olan ve bu konuda kendini başarısız hisseden öğrenciler bu tatili eksiklerini tamamlamak için bir fırsat olarak görmeli, düzenli  bir çalışma planıyla bu eksiklerini  kolayca tamamlayacaklarını unutmayın.

Evde Sorumluluklar Verin

Yapılan araştırmalar sorumluluk alan çocukların psikososyal gelişiminde belirgin farklar olduğunu göstermiştir. Yarıyıl tatili  boyunca evdeki bazı sorumlulukları düzenli olarak çocuğunuza verin. Örneğin, her gün kahvaltıyı ya da akşam yemeğini hazırlamak, belirli günler market alışverişini üstlenmek seçeneklerden bazıları olabilir. Hangi sorumluluğu alabileceğine çocuğunuz ile beraber karar verin. Bu sorumluluk onun yapmaktan nefret ettiği bir şey olmaması gerektiği gibi, kapasitesinin çok da altında kalmamalıdır. Ne zorlayıcı ne de basit düzeyde sorumluluklar olmamalı,sorumluluklar dengeli olmalıdır.

Çocuklar Kaliteli Dinlensin

Elbette tatilde öncelikle yapılması gereken şey iyice dinlenmek olmalı. Hem fiziksel hem de zihinsel bir dinlenme… Ancak bu “bol dinlenme ve bol  eğlence” faslı tüm tatil boyunca sürmemeli, yerini giderek nitelikli hobilere, okumaya, kaliteli ve planlı zaman geçirmeye bırakmalı. Özellikle uyku düzenine dikkat edilmeli.

Bir sanat veya  spor dalında etkin olun

Yarıyıl tatilinde  yetenek ve ilgilerine göre bir spor ve sanat etkinliği sürdüren öğrenciler hem eğlenceli zaman geçirecekler hem de yeteneklerini geliştirebileceklerdir. Enerjilerini doğru kullanmış olmaları da yaşam kalitelerini arttıracaktır.

Kitap okumak çok önemli!!

Okumak, başarılı öğrencilerin olmazsa olmazıdır. Yarıyıl tatilinde okumamanın hiçbir mazereti yok üstelik. Öğrenci okuyacağı kitabı kendisi seçmeli. Günde sadece 30 dakika kitap okumaya zaman  ayırmak bile öğrencinin gelişimi için etkili olacaktır.

Teknolojik krizi fırsata çevirin

Bilinçli teknoloji kullanımı nitelikli zaman geçirmeyi sağlayacak.Yalnız ebeveynin gözetimi altında sınırlı kullanımı teşvik edelim. Örneğin ilgilerini çeken konulardaki internet bloglarını keşfedip okumaları, telefonlarına becerilerini geliştirebilecek uygulamalar indirip oynamaları (kelime türetme oyunları, sudoku, yabancı dil geliştiren oyunlar, bulmacalar…) hem eğlenceli hem de faydalı bir çözüm olacak.

Hobi ve kültürel etkinliklere zaman ayırın

İlgisini çeken ama okul zamanı fırsat bulamadığı etkinliklere katılmaları teşvik edilmelidir.Resim,müzik,spor , sinema filmleri gibi alanlarda hobi edinmeleri tatili verimli geçirmelerini sağlayacaktır.

Unutmayalım ki, bir insanın boş zamanını nasıl değerlendirdiği, kişinin niteliği hakkındaki en önemli verilerden  biridir.

Yarıyıl tatilinin  tüm çocuklarımıza verimli geçmesi dileğiyle..

 

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu