İNSAN OLMAK

Nebih Nafile
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Ne mutlu ki bize insan olmuşuz

İnsan sevgisini gerçek bilmişiz

İnsanın dalında açıp gülmüşüz

Muhabbet insana, insan olana

Muhabbet insana, cana muhabbet”(1)

 

İnsan; yaşamını bütün benliği ile bedensel, ruhsal ve toplumsal olarak doyurup yaşadığı vakit, insanca yaşamanın mutluluğuna varır ve yaşamdan haz almış bir şekilde gözlerini yumar vakti geldiğinde.

Yaşadığımız yaşam süreci içerisinde hiç kimse ama hiç kimse bir başkasından üstün değildir. Bu bağlamda hiç bir insanın başka bir insanı ezmeye, aşağılamaya hakkı yoktur. Herhangi bir kelimeyi tek başına düşünün… Sonra “insan” kelimesini… Sizi bilmiyorum ama “insan” kelimesi başlı başına benim için çok anlam taşıyor. Mesela öncelikle sevgi, saygı aklıma geliyor. Sonra bunların bileşiminden sonsuz bir paylaşım, dostluk ve yaşama dair tüm güzellikler… İnsan, pozitif düşünürse kendini güzellikler içinde bulur diye düşünüyorum ve mümkün olduğunca yaşamım içerisinde bunu uygulamaya çalışırım.

Dilini, dinini, rengini gözetmeksizin çoğalabiliyorsa insan başkalarıyla, en büyük insandır. Dünyanın herhangi bir yerinde canı yanan bir başka insanın acısında yüreğiniz yanıyorsa en büyük insansınız demektir. Yaşadığımız deprem felaketinde kendinizden önce çocuğunuzu, ailenizi düşünüyorsunuz. Ve elbette elinizi, yüreğinizi uzatabileceğiniz her insana yardımcı olmaya çalışıyorsunuz. Dilinizle umut, dininizle sevgi ve renginizle gökkuşağı olup dünyadaki diğer insanlarla paylaşmayı düşleyin ve sonra hemen en yakınızdaki ile düşlediklerinizin bir kısmını paylaşabiliyorsanız hiç, ama hiç durmayın. Çünkü yarın çok geç olabilir. Sevin hiç tanımadığınız ağlayan bir bebeği, yardım edin düşene bir gün düşebileceğinizi düşünerek ve paylaşın içinizdeki güzelliği samimi bir gülümseme ile. Hep bir dünyalı olarak yaşayın. Çünkü dünyalı olmak en mükemmeli.

Yeni doğan güneşi, yeni günü kucaklayabiliyorsanız en saf en temiz duygularınızla ne mutlu size. Ötekini anlıyor, tüm renklerle karışıp dağıtabiliyorsanız tuvale; çanı, ezanı, hazzanı kulağınız işitebiliyorsa aynı hazda ve başkalarının yönüne rengine bakmaksızın paylaşabiliyorsanız bir parça ekmeği en büyük insansınız.

Her zaman sevginin kutsallığında birleşiyorsanız, bir gözün ışığını yüreğinizde hissediyorsanız ve aynı gözün bakışlarından dünyaya bakıyorsanız, ölüme kadar sayılı gününüzde cenneti de cehennemi de görürsünüz. Her rengi sevin karşılıksız İnsan olmanın özelliklerini düşüncelerinizle, eylemlerinizle ve tavırlarınızla her zaman gösteriniz.

 

Her şeye rağmen tebessümdür

Özündendir özüm

İşte bundandır

Kıbleye dönüşüm

Bundandır çarmıhta ellerimin sızısı

Beyazı

Sarıyı

Siyahı sevişim bundandır (2)

 

1 Ruhi SU,  2 Nebih NAFİLE

E-posta : nebihnafile@gmail.com

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu